Автор
Теодор Муховски

Домашните лекове, с които херпесът ще изчезне за един ден

Как най-бързо и безболезнено да се отървете от херпеса? Вместо да тичате до аптеката, действайте незабавно, като използвате природни и домашни средства. Те ще облекчат болката, сърбежа, усещането за парене и ще помогнат за излекуването само за един ден!

Какво е херпес и как се проявява?

Херпесите са болезнена, улцеративна лезия около устата, която се причинява от инфекция с вируса на херпес симплекс. Проявява се с появата на пълни с течност мехури по долната или горната устна, а понякога дори по венеца или езика - под формата на афти. Преди да възникне, заразеният усеща изтръпване, парене или сърбеж на това място. След няколко дни везикулите се пукат сами, а на тяхно място се появяват болезнени язви.

View post on Instagram
 


Причини за образуването на херпес

Херпесът на устните може да стане в резултат на зараза, при близък контакт с носителя, например целувка, или като се използват едни и същи прибори за хранене, или кърпи.
Въпреки това, появата на херпеса може също да означава внезапно намаляване на имунитета на организма, но също и хормонални промени, хипотермия, прегряване или недохранване.

Как бързо да се отървете от херпеса?

В аптеките има много препарати за лечение на херпес - най-често срещаните са кремове, мехлеми или лепенки.
Когато лекувате това възпаление, трябва да действате незабавно - тогава има шанс то да не е обширно и да изчезне по-бързо. Затова е препоръчително да използвате домашни средства, които ще спрат развитието му от момента на усещане за изтръпване или сърбеж около устата.
Все пак трябва да се помни, че в случай, че херпесът се завърне, трябва да се откажете от естествените съставки и да се консултирате с лекар. Може да е необходимо по-специфична терапия с лекарства, отпускани с рецепта.

Какво трябва да запомните при лечение на херпес?

За да сте сигурни, че няма да разпространите вируса на други места по кожата или други хора, трябва да запомните няколко правила.
Ето кои са основните:
- измивайте добре ръцете си преди и след прилагане на лекарствения продукт;
- по време на инфекцията не вземайте назаем червила и кърпи;
- не пийте от една и съща бутилка или чаша;
- яжте здравословна храна;
- обличайте се топло и се погрижете да си осигурявате достатъчно сън.



Домашен лек за херпес - маточина

Маточината е билка с антибактериални и антивирусни свойства. Компресите от това растение могат да помогнат в борбата с херпеса, благодарение на танините и фенолните киселини, съдържащи се във водните му листа. За да се отървете от херпеса, нанесете марля, напоена със запарка от маточина върху кожната лезия или нанесете етерично масло от маточина. Можете също да опитате да лекувате херпес с други билки, като мента, лайка или градински чай.

Домашни лекове за херпес - чай

Също като маточината, обикновеният черен чай ще свърши добра работа. Благодарение на танините, които съдържа, той има стягащ ефект и ще намали интензивността на развитието на херпеса. Промивайте възпаленото място с компрес от чай няколко пъти на ден.

Домашен лек за херпес - мед

Медът се използва за лечение на херпес и афти, защото има антибактериално и противовирусно действие. Достатъчно е леко да натриете мехурите с малко мед – така полезните му съставки ще ускорят заздравяването и ще ограничат разпространението на възпалението.

Домашен лек за херпес - чесън и лук

Чесънът и лукът са страхотни имуностимулиращи зеленчуци. Освен това е доказано, че благодарение на противовъзпалителните си свойства, те могат да помогнат за лечение на афти. Намажете болното място с разполовена скилидка чесън или резен лук. Оставете за няколко минути и повтаряйте на всеки 2-3 часа. Чудесно ще подейства и домашен сироп от лук, който трябва да се втрие в разранения мехур.



Четете още: Съседката прави тази тинктура от мед - помага при възпалено гърло и дезинфекцира тялото