Автор
Весела Георгиева

Един поглед е достатъчен: учени твърдят, че жените могат да усетят изневярата - защо има толкова излъгани тогава?

Изследване, проведено от учени от Университета на Западна Австралия, показва че жените могат да разберат дали един мъж изневерява, или не само като го погледнат, пише Business Insider. „Силният“ пол от своя страна не разполага с подобно качество.

За целта на проучването специалистите подканват участниците да прегледат няколко снимки с лица на непознати хора от противоположния пол (някои от тях били изневерявали на своята половинка). Впоследствие те трябвало да оценят физиономиите по няколко характеристики, включително надеждност и вярност.

А жените разпознали неверниците в 62 процента от случаите, докато мъжете – само в 23 процента.



„Една от възможните причини за това вероятно се крие във факта, че мъжкият пол при повечето животни (включително хората) има склонността да е по-дискриминиращ към своя партньор, тъй като той губи далеч по-малко, в случай че му бъде изневерено“, смята еволюционният биолог Лий Симънс.

Любопитен факт е, че мъжете били по-склонни да посочат красивите жени като неверни. Нюх, който се оказал погрешен. Жените от своя страна базирали своето решение по-скоро на мъжествеността, отколкото на привлекателността на лицето.

„Нашите резултати показват, че може да се направи точна преценка за изневярата на базата единствено и само на лицето, без да се взима предвид самото поведение“, заключва д-р Симънс.

Е, ние сме малко скептици по темата... Защото как иначе можем да обясним факта, че има толкова много жени, чиито мъже изневеряват?

Разбира се, възможно е през годините, в които жената живее с партньор, интуицията ѝ рязко да се влошава, но това е само наше предположение.

И все пак, скъпи мъже, внимавайте. Опасностите дебнат отвсякъде и можете да бъдете разконспирирани. Затова добре си помислете - струва ли си да жертвате страхотната си връзка и семейство, заради едно залитане по нещо "ново"?