Автор
Ива Петрова

Ето как да бъдете перфектната снаха: Тези 6 фрази ще разтопят всяка свекърва

По принцип свекървата е една странна жена, която не може да бъде обичана просто така. Или поне така изглежда в очите на много снахи.

Ако свекървата е мила и дружелюбна, тогава отношенията вървят гладко от само себе си. Ами ако е обратното? Не е ли възможно да положим усилия и да ѝ покажем, че искаме добри отношения, а не кавги? Тук психолози са събрали думите, които малко хора ще оставят безразлични. Защото тя – свекървата, го заслужава. Опитайте се да кажете:

"Извадих голям късмет с теб"

Повярвайте - няма човек, който да не притежава някакви таланти и положителни качества. Зависи как ще погледнете на свекървата си. Дори зад откровената ѝ груба намеса в живота ви стои нейното желание да помогне и да бъде полезна. Разбира се, не виждаме това, защото искаме да живеем независимо. Но напразно. Човек винаги чака одобрение и се ядосва, когато не го получи и особено когато се старае. Подчертавайте какво може да направи вашата свекърва за вас. Може би рецепта за вкусни пайове или полезни домакински съвети. Дори безразличието и нежеланието ѝ да взема внуците отново може да се погледне по различен начин - това е точно тази свобода, която и на вас ви е дадена, за да отглеждате децата си сами.



"Разбирам те прекрасно"

Лесно е да разбереш възрастен човек, който е самотен. Или майка, която оставя сина си в неподходящи ръце и се тревожи дали ще бъде добре обгрижван. Или жена от старата школа, която трудно свиква със съвременните правила за отглеждане на деца. Никога не знаете за какво се тревожи един чувствителен възрастен човек. Ако обърнете внимание на това, което виждате и разпознаете същността му, мостът между тази бездна между вас ще бъде прехвърлен. Това е добра основа за бъдещо изграждане на добри взаимоотношения.

"Покажи ми как"

Просто не се страхувайте, че вашите граници ще бъдат нарушени. Станете свекърва или тъща и ще разберете как ще искате да предадете натрупания си опит, защото наистина ще имате много такъв. Да се възползвате или не е ваше право. Може би искате да направите корекции в процеса на гладене на ризи или може би можете сами да научите полезни трикчета. Нашите майки са видели много: защо да търсите видеото в Google, ако има домакиня с десетилетия опит под ръка?



"За нас е важно да си здрава"

Нека не се караме и нервничим. Защо да напрягате възрастен човек с доказателства за своята невинност? Вече знаете много добре какво да правите. А свекървата е по-добре да си почине и да не си натрапва неразбирателства в главата. Благодарете от сърце за помощта ѝ, за съвета или дори критиката, но подчертайте, че много цените нейното спокойствие и присъствие до вас. Не забравяйте – идва момент, когато възрастните се нуждаят от наша грижа.

"Ти си прекрасна баба"

Бабите са някак силно привързани към внуците си, макар че понякога се уморяват от тях, както всички живи хора. Всички баби са еднакво полезни за вас и за вашите деца, просто защото ги има. Те играят различни роли, но винаги си остават ваш стабилен гръб. Зад тях стоят както генетиката на децата ви, така и техните наклонности. Това е в допълнение към факта, че те общуват с внуците си, дават им топлина, подаръци и изненади. Бабите умеят да пазят детските тайни и знаят игри, които вие не знаете. Като за повечето деца вашата свекърва ще означава много за тях.

"Благодаря за сина ти"

На нито една майка не е необходимо да се обяснява, че не може да отгледа читаво дете, без да инвестира цялата си сила и душа в него. Свекървата също се е опитала да накара съпруга ви да израсне достоен човек и добър съпруг. И вие сте го избрали, защото тя го е отгледала. Това е безспорен факт - децата са неразривно свързани с майка си и завинаги. Всички недостатъци на характера му са нейна грешка, но и всички плюсове определено са нейна заслуга. Но кой казва "благодаря" на майката за детето ѝ? Рядко – и е обидно, и несправедливо.

Усетете нейния принос за вашето лично щастие – може би ще я видите с други очи. И между другото, обръщението към нея с „майко” всъщност не е задължително. Тези правила са се променили отдавна, но уважението може да се покаже по безброй други начини.

Четете още: Тя роди 11 деца от 8 различни мъже – причината ще ви зашемети (видео)