Автор
Весела Георгиева

Ето защо магнезият е важен за децата

За разлика от възрастните, децата обикновено се хранят по-разнообразно. Особено в ранна възраст, когато хапват повечето неща, които им се предлагат. След това обаче те стават доста по-претенциозни. И тогава е възможно да се стигне до недостиг на витамини и минерали.

Магнезият е много важен минерал, защото допринася за цялостното благосъстояние на организма. От съществено значение е правилното усвояване на хранителните вещества - като калций, фосфор и калий, необходими за нормалното функциониране на мозъка и костите. Но това не са единствените важни елементи, за които трябва да се внимава, пише Оbekti.



Магнезият е полезен за поддържане на гликемичния индекс под контрол, за здрави мускули, нормално кръвно налягане, а също така и за да може организмът да синтезира протеини. С две думи: недостигът на магнезий не е желателен.

Магнезият помага на мускулите да се отпуснат, докато калцият им помага да се свият. Хроничните мускулни крампи и спазми могат да са причинени от недостиг на магнезий при детето.

Магнезият помага на храносмилателната система да се отпусне, за да се придвижи храната през храносмилателния тракт. Хроничният запек също може да е показателен за ниските нива на магнезий при деца.

Лицевите тикове и потрепвания също могат да се дължат на магнезиев дефицит.

Какви са симптомите за него?

Ако вашият малчуган заспива трудно и страда от безсъние, ако му е трудно да се концентрира, ако се чувства слаб и уморен, ако е апатичен, има главоболие или е хиперактивен, трябва да се замислите.