Автор
Антония Дамянова

Хапва ви се нещо късно вечерта? Ето какво може да си позволите

Известно е, че храненето късно вечер е вредно. Действително консумацията на храна в края на деня не само ще попречи на пълноценния сън, но и ще ви докара някой и друг килограм отгоре. Има обаче някои продукти, които можете да си позволите с чиста съвест преди лягане – те не само че няма да възпрепятстват съня ви, но и няма да навредят на фигурата ви.

Диетологът Ирина Мансурова в интервю за aif.ru обяснява какво може да се яде късно вечер и дори през нощта, от което не само че няма да напълнеем, но и ще стимулираме метаболизма си.



Важно правило – порцията за късното хапване не трябва да бъде по-голяма от юмрука ви.

Две са групите продукти, които са допустими вечер (но в малки количества, отново подчертава специалистът). Те включват източници на триптофан и храна, съдържаща растителен аналог на мелатонин - това е основният хормон на епифизната жлеза.

Първата група включва ядки, банани, сирене;

Втората – череши и вишни, овесени ядки, пуешко месо, чай от лайка и отново банани.

Експертът отбелязва пред изданието, че основният хормон на епифизната жлеза е отговорен за регулирането на циркадния ритъм, процесите на стареене, имунитета и рисковете от развитие на рак. Триптофанът също има добър ефект върху качеството на съня и коригира нивото на кортизол (хормон на стреса).

Знаейки това, комбинацията между банан, малко ядки и чаша сок от череши например е чудесна идея за задоволяване на глада в късните часове преди нощния сън, допълва Мансурова.

Четете още: Учени посочиха суперплода, който е ключът към отслабването