Автор
Антония Дамянова

Вдъхновението Бетани: Сърфистката, която остана с една ръка след среща с акула, а днес е щастлива майка и съпруга

Животът на Бетани Хамилтън е пример за това докъде може да те отведе силата на човешкия дух. Именно жаждата за живот и вярата в личната победа са причина за несломимата воля на Бетани, която напук на инцидента, който претърпява преди години, намира сили да продължи напред в търсене на щастието.

Тя е на 13 години, когато тигрова акула я напада, докато кара сърф и откъсва лявата ѝ ръка до рамото.



По време на злополуката губи 60% от кръвта, циркулираща в тялото ѝ. Само месец след ужасяващото преживяване Бетани успява да се възстанови, а след по-малко от година се записва за участие в професионално състезание за сърфисти. Всъщност Хамилтън започва да се състезава още когато е на 7 години, в различни щатски състезания. От 2008 г. участва и в международни състезания.



През същата година пише книга, в която описва сблъсъка си със смъртта и битката с отчаянието, която води след това. Няколко години по-късно, през 2011 г., излиза филмът Soul Surfer, базиран на мемоарите ѝ. Сред звездите, които участват в лентата, са Денис Куейд, Хелън Хънт, Анна-София Роб (която играе Бетани Хамилтън), а самата Бетани изпълнява сцените, в които Анна-София сърфира.

Днес 33-годишната американка редовно споделя видеа с различни дейности от ежедневието си с една ръка. Например показва как с лекота връзва косата си, пържи яйца, реже ябълки, тренира, сърфира, чупи кокосови орехи, носи 2-годишния си син и багаж и дори скача на въже.

View post on Instagram
 


„След като загубих ръката си, всички ежедневни задачи, като рязане на ябълка или връзване на косата, бяха непосилни за мен. Още по-голямо предизвикателство за мен беше да се науча да сърфирам с една ръка. Разбрах, че трябва да съм много адаптивна, за да се боря с всички малки неща, които се препречват на пътя ми. Искам да бъда честна и да призная, че това невинаги е толкова лесно. Преживяла съм и много обезкуражаващи моменти и съм проляла океан от сълзи. Но аз избрах да не бъда повалена от тях и да се боря. Реших да сменя „Не мога“ с „Как бих могла да го направя“. Избрах да пробвам, дори когато е трудно. И когато не успея, пак пробвам“, разказва откровено Бетани пред последователите си в Инстаграм.

View post on Instagram
 


Благодарение на вътрешната си енергия и вяра, младата жена става професионален спортист въпреки недъга. Не се отказва и от правото си на щастлив семеен живот. Тя и съпругът ѝ Адам, с когото сключват брак през 2013 г., се радват на три деца – синовете си Майка на 2, Уесли на 4 и Тобиас на 7 години. В момента e напът и четвъртото поред бебе, което се очаква да се появи през лятото.

Радостната вест сърфистката споделя с почитателите си в Инстаграм с очарователно видео, на което цялото семейство сърфира.

View post on Instagram
 


„Адам и аз, и цялото ни семейство сме развълнувани, че то ще се разрасне! Вярвам, че животът е подарък и всеки един си заслужава!“, пише бъдещата майка на четвърто дете.

„За 8 години майчинство осъзнах, че ценя повече децата си, отколкото своето време. Ценя моето семейство повече, отколкото други неща като богатство и успех. Смятам, че щастливото семейство е богатство и е най-красивото и ценно от всичко на света“, подчертава в поста си красивата Хамилтън.

Бетани Хамилтън със съпруга си Адам Диркс

Днес Бетъни е открила огромен смисъл в това да помага, вдъхвайки кураж на много хора с увреждания и хора, преживели подобни травми.

Четете още: Разтърсващата история на една млада ромка, осиновена от американци преди 25 години