Автор
Ива Петрова

Внимавайте с гълъбите – те могат да бъдат опасни

Всички сме виждали рояка от гълъби, който се струпва, когато започнем да им хвърляме трохи. Децата наоколо гонят летящите създания, а те от своя страна прииждат ли прииждат. Знаете ли обаче, че гълъбите могат да бъдат опасни!

Всъщност изпражненията, които оставят след себе си, могат да станата причината за развитието на респираторно заболяване с опасни последствия, наречено пситакоза.

Става дума за инфекциозно грипоподобно заболяване, което се разпространява от човек на човек вследствие на заразени птици като гълъбите. Причинител на заболяването е бактерията Chlamydia psittaci. Макар на първа поглед пситакозата да изглежда лека по характер, тя може да бъде доста коварна. Не са редки случаите, в които въпросната бактерия може да доведе до пневмония или белодробна инфекция.



При настъпила инфекция вследствие на пситакозата пациентът изпитва грипоподобни симптоми като задух и кашлица. Апетитът рязко намалява и в много от случаите може да доведе до анорексия, изразяваща се в драстична загуба на теглото. При задълбочаване заболяването предизвиква белодробна фиброза, която в крайна сметка води до дихателна недостатъчност.

През 2020 г., вследствие на хроничен пневмонит от свръхчувствителност към гълъби, две жени от Мумбай – на 38 и 68 години, бяха подложени на белодробна трансформация. Тогава в новинарските доклади бе посочено, че пулмологът Унмил Шах и други, които пациентките са посещавали през годините, са открили изпражнения от гълъби в зоната на общите канали на тяхната сграда.



Какво още трябва да знаем за гълъбовите екскременти?

Освен гореспоменатото заболяване, гълъбовите екскременти могат да причинят още над 60 болести. Гълъбовите изпражнения причиняват респираторни заболявания като хистоплазмоза, гъбична инфекция кандидоза, белодробно заболяване, наречено криптококоза, което на по-късен етап засяга централната нервна система, енцефалит на Сейнт Луис - възпаление на нервната система, салмонелоза или хранително отравяне, както и инфекции, причинени от E.Coli, съдържаща се в птичите изпражнения. птичите изпражнения причиняват и нюкасълска болест - силно заразно заболяване по птиците, причинено от парамиксовирус.

Как да предотвратим риска от развитие на подобни инфекции?

- Избягвайте да храните гълъбите и странете от места, където често забелязвате птичи екскременти. Особено тежки реакции при излагане на гълъбови изпражнения могат да развият тези, които имат ХОББ или алергични проблеми с астма.

- Ако забележите такива, всеки от нас е длъжен да прояви отговорност и да уведоми за проблема необходимите власти с цел почистване на въпросните животински отпадъци.

- Тези, които използват климатици, трябва да бъдат внимателни, тъй като гълъбите са склонни да се задържат в близост до тях. Тези зони трябва да бъдат почистени от гълъбови изпражнения.

- За да почистите изпражненията на гълъбите по балконите и прозорците, задължително използвайте маски.

- Използвайте вода и дезинфектант, за да почистите зоната, която е посещавана от птиците.

Четете още: Д-р Щонова с разтърсващ пост: Гигантски тъжно е да виждаш, че нещо е било предотвратимо, а ти си бил гигантски нехаен