Автор
Антония Дамянова

18-месечната Рагад – момиченцето, което оцеля по чудо след земетресението, но остана без майка

Нарeкоха я малкото чудо на Сирия. Тя е само на 18 месеца, когато се случва нещастието. Името ѝ е Рагад Исмаил – момиченцето, което бе извадено изпод руините на семейната къща в сирийския град Азаз и днес живее своя втори живот.

Тя е спасена. Оцеляването ѝ е истинско чудо. Не същия късмет обаче имат нейната бременна майка, 5-годишното ѝ братче и 4-годишната ѝ сестричка. Всички те загиват под развалините от мощното земетресение от 7,8 по Рихтер, което разлюля югоизточна Турция и северна Сирия сутринта на 6 февруари.



Земетресението е определено като най-опасното до момента в двете страни - жертвите са близо 5000, а трусовете продължават, предизвиквайки още срутвания на сгради и разрушения.

Освен малката Рагад жив е и баща ѝ. Той е настанен в болница с тежки наранявания на гръбначния стълб. Единствената му оцеляла след земетресението рожба е добре. За нея в момента се грижи чичо ѝ Абу Хусам.


"Гръбнакът на баща ѝ е счупен. Майка ѝ е била бременна и сега е загубила живота си", разказва пред Ройтерс чичото на Рагад. Добавя и че друго семейство, с майка и трите ѝ деца, от същата сграда е било спасено.

Семейството на Рагад е имало тежка съдба. По време на продължилата десетилетие война в Сирия то е било разселено.

Сега Рагад е твърде малка, за да осъзнае какво точно ѝ се е случило и едва ли ще помни ужаса, по време на който най-близките ѝ хора са си отишли завинаги. Сега тя има най-ценното – своя живот и баща, за когото се молим да се оправи, за да бъде до нея, когато расте. Със сигурност обаче липсата на майка ще нанесе травма и горчива болка в душата ѝ за цял живот.

Четете още: Турция и Сирия - молим се за децата, които още са под руините (подробности и коментари за ситуацията)