22-годишната иранка, за която цял свят говори: пребита до смърт от моралната полиция заради свален хиджаб

21 септември 2022 | 18:11
6628
3
Снимки: Instagram, Twitter, Getty
3

Преди броени дни смъртта на млада иранка разтърси Иран и остави усещането за буца в гърлото на милиони хора по света. Махса Амини издъхна, след като бе задържана от нравствената полиция заради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Дори и президентът лично е изказал съболезнования на родителите на починалото момиче. "Вашата дъщеря беше и моя дъщеря", име е казал той по телефона малко преди да отпътува вчера за Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Ебрахим Раиси им е обещал пълно разследване на случая, предаде държавната информационна агенция ИРНА.

Смъртта на Амини разбуни духовете и предизвика вълна от скръб и възмущения в цялата страна. Хаштагът #MahsaAmini е един от най-често използваните в момента в Туитър и Инстаграм. Новината за предполагаемата насилствена смърт на момичето бе отразена в целия свят и сега случаят "Амини" е сред най-коментираните трагедии из медийното пространство. На въпроса какво се е случило с девойката, засега точен отговор и задоволително обяснение на случилото се иланското правителство все още не е дало. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by __ (@e_sanat_)

22-годишната Махса Амини е от малко градче в западната иранска провинция Кюрдистан. В началото на миналата седмица тя заминава заедно с брат си за Техеран, за да разгледат забележителностите на столицата. Там във вторник вечерта към 18 часа Махса е задържана от нравствената полиция за неправилно носене на задължителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, след като жената внезапно изгубила съзнание, твърдят от полицията.

Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се разпространи мълниеносно в мрежата и бе споделяна от редица световни знаменитости. Кадърът засяга дълбок и болезнен проблем - чувствителен нерв на иранското общество - страданията от ежедневните унижения, на които са подлагани жените, майките и дъщерите в Иран, задължавани да носят хиджаб. 

Известно е, че след Ислямската революция през 1979 г. жените трябва да спазват строги правила за това как да покриват главите и другите части от тялото си. Милиони жени в Иран се противопоставят на това и много от тях пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да пристягат и скриват с него изцяло косите си. По този начин те рискуват да попаднат в полезрението именно на нравствената полиция и да бъдат арестувани.

Случаят с 22-годишната жена провокира огромен брой потребители на интернет да наводнят интернет с видеа, показващи как жени са пребивани при задържането им от нравствената полиция. След клиповете има и такива, които са документирали жестоки удари по главата на задържаните, след като са влачени за косите до полицейската кола.


Махса Амини беше официално обявена за мъртва в петък - три дни след постъпването ѝ в болница. Според уверенията на полицията тя е получила сърдечен удар. По държавната телевизия бе дори излъчено кратко видео, показващо как младата жена изведнъж се свлича на земята, докато разговаря с полицаите. В събота от болницата публикуваха съобщение в Инстаграм, според което Махса е била откарана в болницата в състояние на мозъчна смърт. По-късно този пост беше изтрит.

Според държавните медии правосъдието е започнало разследване на случая за установяване на точната причина за смъртта на жената. Много иранци обаче се съмняват в искреността на полицията и в това как точно се води това разследване. Тялото на починалата още в петък вечерта беше върнато в родния ѝ град Сакез, без да е правена аутопсия, а на другия ден тя беше погребана. Същия ден от провинция Кюрдистан тръгнаха протести, които се разрастват в цялата страна. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@manotoofficial)

Междувременно зачестяват съобщенията за сериозни смущения в мобилния интернет, което затруднява споделянето на снимки и видеа в социалните мрежи. На погребението в събота хиляди излязоха да протестират пред офиса на местния губернатор. По данни на агенция Fars се е стигнало и до стълкновения със силите на реда, а полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите. Сблъсъци между демонстранти и полиция имаше също и в Санандадж, столицата на ирански Кюрдистан, в неделя. Силите на реда са стреляли предупредително във въздуха, но има и ранени протестиращи. От солидарност с починалата млада жена редица търговци от провинция Кюрдистан обявиха, че в понеделник няма да отворят магазините си.

Жените къщо изразяват солидарността си, но по свой по-специален начин. Едни от тях демонстративно изгарят забрадките си. Други режат косите си и документират това със снимки и видеа, които качват в интернет. 

 

Четете още: Скритият срам на Афганистан


Още по темата

Коментари

3
  22 септември 2022 | 23:15 отговор
 

Малее,колко неграмотници коментират тук.Научете се поне да пишете,бе хора!!

 
2 Ху кеърс
  22 септември 2022 | 05:19 отговор
 

Това което медийте искът да видим е различно от това което е! Вече се цивилизоваха повечето страни от към жените си.Но със сигурност бих си сменил вярата от христянин на мюсулманин доста по приятна е като живот.

 
 
22 септември 2022 | 09:09

Когато статията е за убита от бой жена, но ти си с една мозъчна клетка, с липстваща емпатия и коментираш за колко е цивилизован и приятен живота на жените в повечето страни.

1 Ми
  22 септември 2022 | 04:43 отговор
 

И каква религия е сега ислямът!!!

 
 
22 септември 2022 | 11:57

КАК КАКВА?НА НАСИЛИЕТО,САДИЗМА И УТРИПАНЕТО НА ЖЕНИТЕ - ЗАШОТО СПОРЕД ТЯХ ЖЕНИТЕ СА САМО ДА ГИ ЯХАТ,БИЯТ И ДА ИМ СЛОГУВАТ!!!

Добави Коментар

Най-четени