Автор
Антония Михайлова

5-ти ден карантина - как се промени животът ни

Светът сякаш спря - един вирус накара милиони от всички краища на планетата да се затворят между стените на домовете си и да се замислят за истински стойностните неща в човешкия живот. За хората, които обичат, за децата, за които едва намират време, разпределено между часовете в офиса, фитнес залата или фризьорския салон, за родителите си, които бавно си отиват, увяхвайки ден след ден далеч от очите им. За всичко онова, което осмисля битието и ни кара да се чувстваме значими и пълноценни същества.

С какво всъщност ни променя изолацията и какви поуки можем да си направим от ситуацията днес?

Има добри хора


Може би ви направи впечатление, че много млади хора предложиха помощта си на безпомощни, възрастни и самотни хора, да им доставят покупки по домовете им безвъзмездно. Заради недостига на медицински маски една фирма дори предложи услугите си, като започна да изработва маски от плат, предназначен за бебешки чувалчета.

Иситнското богатство е до теб


Когато онези, които обичаш и които те обичат; заради които правиш всичко, са в опасност; когато светът е изправен пред заплахата на неизвестен враг, разбираш, че няма нищо по-ценно от здравето на най-любимите ти хора - твоите родители, тези, които са ти дали живот, които са те отгледали и възпитали; и твоите деца, за които си готов на всичко.

Хората могат да бъдат единни


Многобройните примери на пеещи италианци, намиращи се под карантина, доказаха на света, че страданието може да ни направи по-силни и единни. Показаха ни как в тежък момент хората се обединяват с… музика. И ние, в България, също не останахме равнодушни към случващото се. Испанците направиха същото. Жители на редица български и испански градове излязоха вчера вечерта на балконите си и с бурни аплодисменти изразиха подкрепата си към всички онези лекари, медицински сестри, санитари и изобщо всеки един медик, който се бори с коронавируса у нас.

Щастието е в малките неща


Да, щастието е в малките неща! Колкото и тривиално да звучи, това е истината, която осъзнаваме, уви, едва когато се окажем притиснати в подобна ситуация като днешната. Да си дадем сметка, че не всичко е пари и бързане ни се случва в моменти, когато почувстваме, че животът на най-любимите ни хора по един или друг начин е застрашен. Да си го кажем честно - забързани в проблемите на тревожния делник, улисани в дребните житейски грижи често пъти оставаме слепи за малките, но значителни неща от живота на човека. За онези краткотрайни мигове и мили жестове, които всъщност са скъпоценните камъчета, съграждащи мозайката на щастието и за които едва сега повечето от нас започват да отварят очите и сърцата си - за чуруликащото птиче, надничащо любопитно през прозореца ти в ранното утро, за палачинката, набъбнала от ягодово сладко, поднесена от любим човек, за щастието, изплувало в очите на малката ти рожба, докато рисува слънце, мама, цвете, дъга или усмихнато лице.

Вярата за едно по-добро бъдеще

Папа Франциск го каза най-добре: "Тази вечер, преди да заспите, помислете си за деня, в който ще се върнем на улицата. Как ще се прегърнем отново, как ще ни се стори празник да идем заедно на пазар. Да си представим как ще пием кафе до бара, ще разговаряме, ще се снимаме един до друг. Как всичко сегашно ще бъде спомен, но самата нормалност ще ни се стори неочакван и прекрасен подарък. Ще обикнем онова, което досега ни се струваше дреболия. Всяка секунда ще стане драгоценна. Къпането в морето, слънцето до късно вечер, залезите, виното, смехът. Отново ще се смеем заедно. Сила и мъжество. Скоро ще се видим." Силни и мъдри думи, които ни разкриват мощта и дълбочината на човешката вяра и надежда. Послание, което ясно ни подсказва, че сега е моментът да осъзнаем великолепието и красотата на човешките взаимоотношения, на онези мигове, които до този момент сме считали за даденост, а сега повече от всеки друг път копнеем за тях!

Четете още: Италианците - великата нация която пее, когато ужасът от заразата е най-голям (Видео)