Адът в Киев: Хиляди автомобили бягат от нахлуващите танкове (Снимки и Видео)

Президентът на Русия - Владимир Путин, даде старт на военна операция на изток, а Киев обяви извънредно положение.

Малко след като държавният глава направи изявление по руската държавна телевизия, с което разреши "специална военна операция", на изток, около четири часа тази сутрин, точно преди зазоряване, тишината в украинската столица Киев бе пронизана от мощни експлозии. Близо до главното столично летище е започнала престрелка, пишат информационните агенции.



Видео, публикувано от Държавната гранична служба на Украйна, пък потвърждава, че руски военнослужещи са пресекли административната граница между Херсонска област и окупирания Крим. На него се вижда навлизането на танкове и друга бойна техника. Взривове разтърсиха Киев, Одеса, Харков и Мариупол.

Украинският президент Владимир Зеленски обяви военно положение, което ще бъде в сила за цяла Украйна. Украинското правителство разгласи в сряда задължителна военна служба за всички мъже в боеспособна възраст.

Това предизвика масова паника в Киев. Основните булеварди в столицата на Украйна вече са блокирани от хилядите автомобили, бягащи от нахлуващите танкове и друга бойна техника в посока към западната граница на страната. По бензиностанциите се образуваха дълги опашки от чакащи да заредят гориво.

За опашки на бензиностанциите, пред банкоматите и в супермаркетите в Одеса съобщават българи, които живеят в украинския град. „Доживяхме катастрофа. В магазините е пълно с хора, презапасяват се. Още по тъмно на бензиностанцията до нас се изви опашка. Продължава и сега. Виждам от прозореца си. Има ограничения за горивото, хората могат да зареждат до 30 литра. Мнозина искат да се евакуират, задръстване има във всички посоки“, коментира за БТА бесарабската българка Дора Костова. При нужда тя и близките ѝ също са готови да потеглят за България.



Евакуация обмисля и бесарабската българка Елена Волкова, която от 15 години живее в Одеса. „Намираме се в Малиновски район. Наблизо до нас има и други българи. Засега си стоим у дома със съпруга ми и дъщеря ми. Но куфарите ни са събрани. Може би ще отидем на село при родителите ни или ще тръгнем за България“. По думите ѝ хората са паникьосани. „Има струпване на хора в магазините, по бензиностанциите. Масово теглят пари от банкоматите. Доларът и еврото растат“, допълва Елена Волкова.

Такава картина описва и Аня Терзивец, която също живее и работи в Одеса. „Навсякъде цари страшна паника. Синът ми, който живее и учи в България, ме вика там, но все още не мога да осъзная, че това се случва. Събирам всички документи в една чанта", казва жената.



В опит да оправдае атаката, Путин заяви, че „по нашите исторически земи се създава враждебна анти-Русия“. „Взехме решение да проведем специална военна операция“, каза той, което на практика представлява обявяване на война. Той твърди, че е за „демилитаризация и денацификация“ на Украйна, отразявайки темата от пропагандата на Кремъл - фалшивото твърдение, че правителството в Киев се контролира от крайната десница.

"Ние не възнамеряваме да окупираме Украйна", категоричен бе той, но не пропусна да потвърди позицията си, че разширяването на НАТО с включването на Украйна е неприемливо. Затова на Русия не е останал друг избор, освен да се защитава срещу това, което според него са заплахи, идващи от Украйна.



"Путин току-що стартира пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter.

"Това е война на агресия. Украйна ще се защити и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега", допълни той.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че неговите молитви са с народа на Украйна, „тъй като те претърпяват непредизвикано и неоправдано нападение от руски военни сили“.



Според Байдън Путин е избрал преднамерена война, която ще донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания от мащабни размери.

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще държи Русия отговорна", заяви още той, като уточни, че САЩ ще наложи допълнителни санкции срещу Русия в четвъртък, в допълнение към финансовите мерки, наложени тази седмица.



Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг остро осъди "безразсъдната и непредизвикана атака" на Русия срещу Украйна и каза, че съюзниците от НАТО ще се срещнат, за да се справят с последствията от "агресивните действия" на Москва.

Припомняме, че западните страни и Япония наложиха санкции на руски банки и физически лица, но задържаха най-строгите си мерки, докато не започне инвазия.

Съединените щати засилиха натиска в сряда, като наложиха санкции на руската фирма, изграждаща газопровода "Северен поток 2" и нейните корпоративни служители.

Във вторник Германия замрази одобренията за тръбопровода, който е построен, но все още не е в експлоатация, на фона на опасенията, че може да позволи на Москва да въоръжи енергийните доставки за Европа.

Четете още: Путин: Свалете оръжието и се приберете у дома