Автор
Ева Григорова

Българи разказват за ада в Украйна: Тотален ужас, паника и страх (снимки)

Ситуацията в Украйна става все по-опасна и трудна и по всичко личи, че руските воиски започват все по-масирани атаки по различни цели на цялата територия на страната.

"Бомбардираха със самолети и ракети танковото училище и кадетския корпус с шест ракети. По предварителни данни има загинали. Все още обаче точният им брой не е ясен. През нощта руснаците предприеха атака срещу казармата на училището за авиация в Харков. Също така десантът атакува военно-медицински център", разказа проф. Михаил Станчев, който живее в гр. Храков, пред Нова тв. Българинът допълни, че изминалата нощ е била може би най-страшната от началото на нападенията досега.

Станчев се намира все още в дома си и разкрива, че наоколо няма бомбоубежища. "Това са едни мазета под жилищния блок. Това е временно решение, за да избягаш от самите удари. Тези мази стават опасни за хората, затова предпочетохме да си останем вкъщи", разясни той. Професорът е на мнение, че след неуспешните мирни преговори, президентът Владимир Путин е започнал да обстрелва по-широк кръг от цели. "Бомбардирайки не само военните обекти, но и жилищните сгради, които са наоколо", уточни проф. Станчев.

Като основен проблем в Храков, Станчев определи липсата на вода в магазините. "Информацията, която имам, е че препаратите за обработка в пречиствателните съоръжения свършват. Това е възможно да доведе до болести", разкри той пред медията.

"Тук имаше влак за Лвов, но там не можеш да се качиш. Напомня ми за Гражданската война, когато стотици хора атакуват вагоните и те са натъпкани в купето. Предпочитаме да не рискуваме. Най-вероятно ще се евакуираме с кола", разкри българинът своите планове за евакуация. Станчев допълни, че повечето негови познати българи са решили да останат в града, защото са възрастни, а младите семейства са тръгнали към Полша и България.

Друга българка - Таня Станева пък споделя пред bTV, че е видяла целия ужас на войната на гарата в Киев. Вчера тя трябвало да отпътува с влак от Киев. За съжаление обаче не успяла да стигне до близките си и да се види със своето дете.


"Първо тръгнах с кола, за да стигна до гарата. Страхувах се дали ще успея, защото на моста беше голямо задръстване. Стоиш в него, сирената прозвуча два-три пъти и не знаеш от какво да се страхуваш - дали, че не можеш да стигнеш до влака, или че ще умреш на моста. Ужасна паника", разказа Станева пред медията.

"Щом стигнахме до гарата, чухме взрива при телевизионната кула. Отново прозвуча сирена. Не можете да си представите какво стана на гарата. Такъв тотален ужас, паника и страх не съм виждала никога. Хората тичаха, крещяха", споделя още тя.

"Едва вчера видях целия тотален ужас на войната", допълни тя.



След това хората чуват, че влакът няма да тръгне. Никой не им обяснява защо и кога ще има следващ влак.

"За нас стана голям проблем как да се върнем назад и да успеем да се върнем до комендантския час", разказа Станева.

Тя пробва да се придвижи с автобус, но казва, че не се знае дали ще успее.