Автор
Люблена Папазова

Български учител в Китай: С дисциплина и взаимно уважение ще се спасим

Михаил Чапразов е единственият син на великия актьор Андрей Чапразов. Той живее от две години в Китай - провинция Шандонг, в град Циндао и работи като детски учител. Женен е за китайка и има две деца- 6 годишния Андрей, който носи името на дядо си, и Мария, едва на шест месеца. Тя е кръстена на 85-годишната му майка, за която той всеотдайно се грижи след три инсулта. Как се справят в Китай с вируса, дали има презапасяване и как се държат с единствения българин в град Циндао, разказва Михаил Чапразов пред Woman.bg.

-Кога Ви беше най-тежко в Китай след обявяването на заплахата от коронавируса?
- През януари изживяхме най-голям стрес, но властите взеха всички необходими мерки още в края на декември, когато пламна този вирус. Първо се затвориха градините и училищата, ресторанти, молове. Всички културни събития веднага бяха отменени, без никой да оспорва тези решения. Тук няма слободия. С една дума: бяха взети драконовски мерки навсякъде в Китай, а в Ухан, откъдето тръгна вируса, веднага се изпратиха хиляди военни лекари и обслужващ персонал. Всеки ден се излъчваха по телевизиите много ценни образователни филмчета, затова как едно семейство или човек трябва да се пази. Никой не е ходил да пазарува като за последно и презапасяване нямаше, както и никаква паника. Хората четяха и гледаха тези презентации. Тук всички са научени на ред и дисциплина.

-Вие лично как преживяхте тези дни?
-Живея в жилищен комплекс с 1600 апартамента и 20 самостоятелни къщи със съответните спортни терени, аптека, магазин. От дома излизахме само мъжете, както е редно. Жените и майките с децата нямат право на никакво излизане през кризисния период. При излизане задължително хубаво с дезинфектанти се напръскват ръцете, ръкавите на зимното яке, около яката, а с напоен памук се минава около веждите. Ако излизаш със зимна или пролетна шапка, също я напръскаш. На всяко излизане и обратно влизане в жилищните комплекси задължително ни мериха температурата и задължително се подписваш в една тетрадка. Редовно проветряване на домовете също е задължително, както и пълната забрана за използване на асансьорите. Не бива да имате близък контакт със съседите, от които трябва да отстоите минимум на три метра. Задължително е и носенето на маски още от първите дни. Веднага ги сложихме. Хората тук са много дружелюбни, въпреки изпитанията. Аз съм единствен българин и много ме обичат.
-Вие сте вярващ и това също Ви помага..
-Бог е любов и ние не трябва да му се бъркаме в делата. Дошло е нашето ново време, което изисква от всички нас наистина да бъдем много разумни. Баланс се иска и здрав разум. Ще призова българите: Бъдете осъзнати! Много неща трябва да погледнем в очите, но без да съдим. Приемете ситуацията. Променете убежденията си. От много неща трябва да се откажем. Може да не ви се иска, но се налага, ако искате да бъдете здрави и добри със себе си. С много дисциплина, търпение, взаимно уважение и сплотени с топлина, ще се спасим ! Много по-добре знам, че е трудно, но е възможно. Не е трудно обаче да си просто човек, да постъпваш по човешки. Балансът е много важен.

Четете още: Не ви пукаше, когато лекарите бягаха от България? А сега ви е страх...