Автор
Woman.bg

Днес е Св. Трифон Чудотворец – предводителят на пролетта

Според православния календар на първия ден на месец февруари отбелязваме деня на Свети Трифон Чудотворец – пазителят на лозята.

Кой е Св. Трифон

Св. Трифон е лечител - мъченик, който през 248 г. бил осъден и посечен заради силата на вярата си и смелия отказ да се отрече от християнството.

Що е то Трифунци

С днешния празник се поставя началото на поредица от три последователни празнични дни, наречени според народните традиции Трифунци: 1 февруари – Трифоновден, 2 февруари - Сретение Господне (Петльовден) и 3 февруари - Свети Симеон.

На 1 февруари - по нов стил, и на 14 февруари по стар стил, във всички краища на България се зарязват лозята и се приготвят специални трапези в чест на светията.

По народному наричаме този ден Трифон Зарезан, или денят на лозаря, и го почитаме като един от най-обичаните и почитани празници, предшестващи идването на пролетта. Празнуват всички лозари, кръчмари и градинари.

Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.

Традиции и обичаи на Трифон Зарезан

Традицията повелява на този ден жените да изпекат пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. С мезе в торбите и руйно вино в бъклиците цели фамилии поемат към лозята, за да направят резитба. След ритуала по зарязването поливат лозите и се черпят с донесеното вино. След гощавката, с венци от лозови пръчици и песни на уста, се завръщат по домовете си. Там наздравиците продължават...

Хората в миналото вярвали, че с идването си Трифон Зарезан подготвял пътя на пролетта, плодородието и благоденствието.

Дните след Трифоновден пък старите хора наричат Вълчи празници. Според преданията това са дните, в които вълците стават най-кръвожадни и зли. За да се предпазят хората от тях, се спазват строго определени ритуали – месят се обредни хлябове, които се раздават, а по това какво е времето на 2 февруари се гадае какво им предстои през годината.

Днес пълният ритуал, с който се чества Трифон Зарезан, се спазва само в районите, където е развито лозарството. Въпреки това, навсякъде млади и стари не пропускат да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят най-вече здраве и берекет.

Четете още: Кой е св. Валентин: Един празник, забулен в мистерия