На днешния ден, 10-и март, Православната църква почита Света Галина Великомъченица – една от жертвите на управлението на император Деций Траян в гр. Коринт.

Галина е била малко, усмихнато и палаво момиченце, което водело щастлив живот и повече от всичко обичало да тича и играе. С годините се превръщала във все по-прелестна красавица, пред която всички мъже онемявали. Била ерудирана и изключително пряма – никой не можел да я сломи. Но един ден тя намерила смъртта си в гоненията срещу християните в областта Коринт. Галина била ревностна последователка на Св. Мъч. Кодрат и е била една от многото жертви на областния управител.

За произхода и значението на името ѝ съществуват немалко предположения. Едно от тях е, че произлиза от глагола „галя“ и името означава „милвана, обичана“ и е свързано с майчината любов и закрила.

Според други то произхожда от италианската дума Gallina, което в превод означава „кокошка“.

Съществуват и вярвания, според които името Галина произлиза от старобългарското „гал“, което означава „черен, мургав, здрав“. Любопитен факт е, че в миналото мургавите хора били на почит, тъй като за по-бледите се твърдяло, че страдат от болестно състояние.



Разбира се, има и твърдения, че името произлиза от гръцкото Galini - “тишина, спокойствие“.

Днес празнуват всички, които носят името Галина, Гала, Галя, Галка, Галин и Галена. Честито на имениците!

Четете още: Българка ще бъде заразена с коронавирус срещу 7900 лева