Елизабет II наруши вековна кралска традиция заради принц Хари - какво ще се случи на погребението на Филип?

Никой от кралските особи няма да носи военна униформа на погребението на принц Филип. Причината за тежкото решение на кралица Елизабет II e по този начин да бъдат избегнати чувствата на пренебрежение и обида от страна на принц Хари, който бе лишен от военните си титли. За да пощади по-малкия си внук от срама и интереса на медиите по този въпрос, кралицата е разпоредила всички мъже от кралската фамилия да бъдат с траурни костюми в знак на солидарност и единение с принц Хари и чичо му - принц Андрю, който също няма да носи униформа на погребението. С това си разпореждане кралилацата нарушава традиция, спазвана от векове в кралския двор.



Повод за това решение е и безпокойството на кралицата, че принц Хари и принц Андрю ще бъдат единствените членове на британското кралско семейство без парадна униформа на траурното събитие.

В същото време двамата са и единствените в британското кралско семейство с активна военна служба - Хари - в Афганистан, а Андрю през 1982 г. - в конфликта за Фолклендските острови.



Херцогът на Съсекс се отказа от задълженията си в кралското семейство и загуби всичките си почетни военни звания през януари, след като се премести да живее със съпругата си и сина им в Лос Анджелис. Според източници на "Дейли мейл" обаче той искал да носи парадната униформа, с която беше на сватбата си.

Херцогът на Йорк - принц Андрю, пък се отказа от официалните си задължения заради близките му контакти с финансиста Джефри Епстийн, обвинен за сексуални престъпления с непълнолетни момичета. Според някои медии той искал да носи униформата на адмирал - почетен ранг, който получи за 60-ия си рожден ден, но отложил приемането му до завръщането си към кралските си ангажименти. Принц Андрю не е лишен от почетните си военни титли и остава вицеадмирал в Кралския флот.

Желанието на кралицата е с решението си да тушира и всякакъв смут сред обществеността, който би настъпил в случай че едни представители на кралската фамилия са с военни униформи, а други - с цивилни дрехи.

Четете още: Хари се предаде: Говори с Уилям, Кейт Мидълтън играе в негова полза