Автор
Ева Григорова

Ето какво обезщетение се очаква да получат семействата на разменените бебета

Сагата с разменените бебета е на път да завърши благополучно. Те вече са при биологичните си родители, които тепърва трябва да се отърсят от шока.

Но едно от семействата все пак е предявило иск към болница "Шейново" в размер на 300 хиляди лева.

Стана ясно, че адвокатът на другото семейство, което първо се е усъмнило, че нещо с бебето не е наред, коментира казуса и каква е адекватната претенция, която майките могат да имат към лечебното заведение.

Стоян Стойков обяви, че клиентите му все още изчакват болницата да ги обезщети доброволно, без да се налага да се стига до съд.
„За никого не е нужно да се продължава с тази сага”, заяви категорично той.



Юристът отбеляза, че подобен случай не се е срещал у нас и липсва съдебна практика по казуса. По думите му не е известно какво обезщетение би определил съдът при евентуално дело.

„Погледнато реално, подобен казус с последиците, които има върху семействата, децата, майките и въобще техните родители, явно ще остави травма за цял живот”, допълни още Стойков.



Адвокатът на една от майките заяви, че при първата среща с колегата си, който защитава правата на другото семейство, са се разбрали, че справедливо обезщетение би било равно на 300 хил. лв. – сумата, за която ще претендира и втората майка.

Стоян Стойков е категоричен обаче, че не може да се сравнява убийство с размяна на деца. По думите му трябва да се оценява как казусът е повлиял на психиката на пострадалите лица.