Еврика! СЗО обявиха кога ще дойде краят на пандемията от Ковид-19

Краят на коварната зараза, която шества вече втора година из всички точки на света, е близо. Според регионалният директор на Световната здравна организация за Европа - Ханс Клуге, пандемията от Ковид-19 ще приключи през 2022 г.

По думите му коронавирусът ще бъде водеща тема в дневния новинарски поток в медийното пространство и тази година. Той обаче е категоричен, че благодарение на ваксините и придобития опит сред изследователи и специалисти Ковид-19 ще бъде по-лесно управляем.



През месеците от появата му до сега учените и лекарите по света имаха достатъчно време, за да натрупат достатъчно полезна информация за вируса и благодарение на това днес всички ние разполагаме с повече знания за него, отколкото в началото на пандемията, подчерта той. Клуге е уверен също така, че най-лошото е вече е в миналото.

Регионалният директор на СЗО предупреди обаче, че няма как да бъдат дадени гаранции как точно ще се развие пандемията от тук нататък. Но подчерта, че едно от най-мощните оръжия в борбата срещу него ще бъде ваксинирането.



Междвременно във Великобритания бе поставено началото на поетапно отпускане на мерките, а учениците в Германия се връщат в клас. Испания започва масово тестване на учителите.

В Гърция пък вече впрягат сили за подготовката на летния туристически сезон. За влизане в страната на границите от посетителите ще се изискват ваксинационен паспорт или отрицателен PCR-тест.

Четете още: Документален филм от 2017-а със скандални разкрития за потресаваща немарливост в лабораторията на Ухан