Документален филм от 2017-а със скандални разкрития за потресаваща немарливост в лабораторията на Ухан

Преди ден международната медия в Германия „Дойче Веле“ припомни за документален филм, излъчен за първи път по държавната китайска телевизия CCTV през 2017 г. Лентата неволно разкрива колко небрежни са били някои сътрудници на Института по вирусология в Ухан по време на работата си със силно заразни коронавируси. От германското издание отбелязват още, че малко преди посещението на експертите на СЗО в Китай тайванската телевизия "Taiwan News" завъртяла отново документалния филм от 2017 г. След излъчването му в мрежата заваляли серия от критики, насочени срещу работата на института в Ухан, което принудило държавното ръководство да изтрие всички мнения, статии и коментари по въпроса.

„Пекин отдавна повтаря, че коронавирусът, предизвикал световната пандемия, не е с китайски произход. Той бил внесен от чужбина, навярно по времето на военните тържества през октомври 2019 г. в Ухан, където беше и първият взрив от инфекции“, пишат от „Дойче Веле“. От медията все пак допускат, че подобна теория не може да бъде напълно отхвърлена. „В крайна сметка през ноември 2019 в Италия беше регистриран един случай на инфекция с коронавирус, за който се предполага, че може и да е бил първият“, се припомня в статията, която обаче отбелязва, че в Китай също е имало вече случаи на заразени хора по това време, но китайското държавно ръководство ги е държало в тайна.

От текста на „Дойче Веле“ става ясно, че експертите на Световната здравна организация (СЗО), които след дълго размотаване най-сетне били допуснати в страната, поискали да разгледат данните за тези първи случаи на зараза. Първоначално те искали да посетят и славещия се с високото си реноме Институт по вирусология, прочул се по целия свят със своите проучвания върху прилепи. "Да не забравяме, че все пак в началото на пандемията имаше и съобщения, в които се твърдеше, че именно оттам е тръгнала заразата с агресивния коронавирус", припомнят още от медията.

В материала добавят още, че тогава китайското ръководство упорито отхвърляло тези информации като "чиста спекулация", а в лабораторията действала четвърта степен на биологична сигурност, поради което било невъзможно да се търси някаква връзка с взрива на инфекцията. Затова и посещение на института от представителите на СЗО така и не било разрешено.

Какво обаче виждаме в горепосочения филм от 1917 г.?

В документалната лента става дума за група учени около Ши Женгли, позната под прякора "Bat Woman", които проучват произхода на ТОРС. Макар и да са били наясно, че проучваните прилепи евентуално са носители на смъртоносни вируси като ТОРС, някои от учените влизат в една пещера в Юнан без специално защитно облекло. Те разглеждат хванатите прилепи, както и силно заразните им екскременти без ръкавици. Един от изследователите на вирусите разказва дори, че бил ухапан от един прилеп през тънките гумени ръкавици. Той го почувствал като убождане с игла. Въпросният учен дори показва във видеото подутината, появила се на мястото на ухапването. В същия момент дикторски текст зад кадър съобщава, че прилепите могат да пренасят огромно количество активни вируси, сред които и тези на бяс, поради което членовете на научния екип всеки път се ваксинирали срещу бяс, преди да тръгнат на изследвания в пещерите.



Авторите на документалният филм стават неволни свидетели и на нещо друго, което подронва имиджа на престижния ухански институт. От него става ясно, че мерките за сигурност са били небрежни не само по време на научните експедиции в пещерите, но и в лабораторията. В проучването на взетите проби от Юнан лаборантите носят ръкавици и престилка, но нито един от тях няма специално защитно облекло или предпазна маска на лицето.

Статията продължава с цитат на думите на китайската експертка Ши Женгли, според която "тази професия далеч не е така опасна, както мнозина предполагат". Макар че прилепите носели много вируси, "опасността от пряка инфекция за човека" в действителност била изключително минимална, поради което "в повечето случаи" били достатъчни обичайните защитни средства.

С други думи, от повторното излъчване на филма по тайванската телевизия не станало ясно кой е "нулевият пациент", нито пък се разбира кой е отговорът на въпроса за произхода на новия вирус SARS-CoV-2. Това, което обаче тя показва, е много по-смущаващо от каквито и да било други факти. А именно скандалната небрежност и шокиращата немарливост, с която служителите на института работели, докато си взаимодействали със силно заразни материали.

С това филмът поставя редица въпроси, чиито отговори днес експертите на СЗО биха желали да узнаят колкото се може по-скоро. Например дали слабите мерки за защита в лабораторията на Ухан са довели до някоя зараза? И дали ухапаният от прилеп учен е развил някакви симптоми на заболяване? Дали изобщо той е бил изследван за коронавирус и антитела?

Кога китайските учени ще имат готовност да разговарят откровено с експертите от СЗО по гореописаните въпроси, засега остава неясно. Още по-неизвестен е отговорът на въпроса дали и кога специалистите от института в Ухан ще получат правото да покажат лично на колегите си от СЗО условията, в които работят.



Четете още: Внимание: Жените с филъри и надути устни не бива да слагат ваксината на Moderna