Европа търси 4-годишния Саша от Украйна. Майка му вярва, че е жив!

Вече седми ден хиляди хора от различни страни в Европа се опитват да помогнат на една украинска майка да намери своето 4-годишно момченце. Те обикалят центровете за бежанци в отчаян опит да открият малкия Саша Жданович, изчезнал на 10 март при опит за бягство от село край Киев.

Саша изчезва на 10 март, след като той и баба му се опитали да избягат от настъпващите руски войски, докато напредвали към тяхното селото им. Уплашената му майка – 25-годишната Анна Яхно, отчаяно търси помощ чрез социалните мрежи. Тя таи надежда, че момченцето ѝ е в село във Вишгородски район, което е отрязано от света заради военните действия.

След руската инвазия в Украйна киевчанката Анна изпратила 4-годишния Саша при 60-годишната му баба Зоя в село край Киев.

"Те бяха в малко селце само с два магазина. Два дни след началото на войната доставките спряха, храната свърши, спряха и тока. Три пъти се опитахме да ги изведем от там с кола, но заради обстрел се налагаше да се върнем в Киев. На 7 март заедно с други хора от селото свекърва ми решила да се опитат да избягат с лодки през река Днепър, тъй като пътищата бяха блокирани", разказва майката.

За нещастие лодката, в която имало 8 души, се преобърнала. Сред тях имало и украински офицер от специалните части. Не е ясно дали лодката е била обстрелвана, което е причинило преобръщането ѝ.

Тялото на 60-годишната Зоя е открито на следващия ден заедно с трупа на още една жена. Но оттогава досега от момченцето и другите петима възрастни няма и следа. Саша бил със спасителна жилетка.

Майка му силно се надява, че той е оцелял с останалите от лодката и се крие в село, за което се смята, че е откъснато от останалата част от Украйна.

"Вярваме в чудо и чакаме всяка полезна информация... Нищо от това нямаше да се случи, ако не беше войната. Руските войски го причиниха", споделя тя.

"Намериха свекърва ми, на следващия ден откриха и друга жена, която беше с тях. И двете бяха мъртви. Шестима души, сред които Саша, се издирват", разказва разстроената майка.

"Но на тези места се водят военни действия. Има надежда, че моето момченце е успяло да стигне до близкото село, но все още не е възможно да се провери това. До мястото, където е потънала лодката, има две села - Толокун и Сухолуче, но хората там нямат ток и комуникации от близо седмица", допълва тя.

"Надявам се, че детето ми е спасено от местни хора и е там", през сълзи казва Анна.

След призива ѝ в социалните мрежи са получени десетки сигнали от хора в Румъния, Полша, Молдова, Германия и Словакия. Киевчанката получава и конкретен сигнал от Румъния, че Саша е намерен там, но след проверка се оказва, че детето е друго.

"Надеждата и вярата са винаги с нас. Не съм спала и съм на ръба на изтощението, но се държа, защото все още има надежда. Саша е бил единственият със спасителна жилетка. Другата лодка е стигнала успешно до другия бряг. Продължаваме търсенето и вярваме в чудото. Моля ви, помогнете ми да намеря сина си", призова Анна.

Четете още: Украинският Ален Делон е загинал, защото дал бронежилетката си на дете