Учени откриха, че почитателите на балета могат наистина да повярват, че танцуват, гледайки представление. Те достигнали до това заключение след измерване мозъчната активност на зрителите, съобщава The New York Times.

Изследването е публикувано в новия брой на сп. „PLoS One”. В него учените съобщават, че се наблюдават специфични мускулни реакции в мозъка на зрителите, типични за експерти по танци. Това е възможно, „въпреки че те не са в състояие да извършат реалните физически движения”, казва един от авторите на проучването – Корин Йола, когнитивен невролог от Университета в Съри, Англия.

Учените са съсредоточили опитите си върху разгъвателния мускул на китката, който свързва горната част на ръката с китката. По думите на д-р Йола това е един от мускулите, на които балетистите разчитат. В изследването е използван метод, наречен транскраниална магнитна стимулация, който да измери мозъчната активност при наблюдателите на балетно представление.



Освен при балета, обект на изследването били и зрителите на бхаратанатям - класически индийски танцов стил. При този танц се използват сложни жестове с ръце, така че учените изследвали реакциите на пръстите на ръцете.

Резултатите показали, че при индийския стил не се наблюдават специфични мускулни движения. Според д-р Йола не е ясна причината за това, но вероятно се дължи на различните стилове танци, пише obekti.bg.

„Балетът е официален тип танц,” казва тя. „Индийският танц, макар да е класически, има много жестови движения, така че е напълно възможно зрителят да усеща, че разбира посланието му.”



В допълнение тя казва, че наблюдателите на индийския танц често му се наслаждават и във всекидневни ситуации – по телевизията, на партита. Балетът, от друга страна, по-често се представя на живо. Подобен тип танц на живо предизвиква различен тип възприемане от това при наблюдаването на бхаратанатям.