Германия ще последва примера на Австрия и вероятно ще направи ваксините задължителни още от февруари-март следващата година. За това настоява Олаф Шолц, който ще бъде следващият канцлер на страната. На фона на бързо покачващия се брой новозаразени с Ковид той твърди в интервю за “Билд”, че мярката е необходима и трябва да се въведе възможно най-скоро, през февруари-март 2022 г. Същевременно Шолц посочва, че решението би трябвало да се гласува в германския Бундестаг и ще бъде въпрос на съвест за всеки депутат.

Федералната Медицинска Асоциация на Германия също настоява за задължителна ваксинация, за да се сложи край на непрестанните локдауни. Тя призовава правителството да направи уточнения ваксината да не се прилага на лица с контрапоказания. В Германия 68,5 % от населението са ваксинирани.

Вчера Шолц, Ангела Меркел и премиерите на федералните провинции имаха кризисна среща, на която беше поет ангажимент до Коледа да бъдат поставени още 30 млн. дози ваксини. За целта трябва да бъде включена нова категория специалисти, които да ваксинират. Очаква се това да могат да правят и фармацевтите.

Припомняме, че Австрия бе първата държава, която обяви, че ваксинацията срещу Ковид става задължителна от февруари следващата година. Неизпълнението на задължението да се ваксинираш ще се наказва с глоба в размер на 7200 евро.