Иванчева ще съди България в Страсбург, внесоха молбата ѝ за помилване

16 ноември 2022 | 16:26
3726
13
снимки: Bulphoto
13

Десислава Иванчева, която бе осъдена на 6 години затвор и от няколко дни излежава присъдата си в Сливен, ще съди България в Страсбург. Макар и да беше доказана вината ѝ или поне така е според официалната информация, се оказа че има шанс не само да бъде помилвана, но и да съди държавата. 

Адвокатът на бившата кметица на район "Младост", Николай Хаджигенов, все още не заявява каква ще бъде претенцията ѝ в Европейския съд, но мотивите са свързани с нарушаване презумпцията за невиността ѝ. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както и "публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ". "Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност", приема първата инстанция. С това нарушение, по думите на адвоката, е опорочено производството.

Десислава Иванчева

Съдиите допълват, че принципът за невиновност не е нарушен, защото те са правораздавали само въз основа на закона и събраните по делото доказателства. От сагата ще се запомнят и снимките на Иванчева, водена за лекарски преглед с пранги на краката, както и мизерните условия в килията ѝ за задържане. След обществения скандал по темата, бяха променени правилата за конвоирането, но това не пречи тя да потърси обезщетение от Страсбург.

По закон когато с решение на Европейския съд по правата на човека е установено нарушение, което има съществено значение за наказателното дело, може да се иска неговото възобновяване въпреки присъдата, която вече е в сила. Нарушаването на правото на справедлив процес би било такова нарушение. Често обаче минават години, докато ЕСПЧ се произнесе. Затова дори Иванчева да спечели, това едва ли ще се ползва като основание да се иска възобновяване.

Иванчева ще може да поиска и предсрочно освобождаване, тъй като домашният арест и задържането под стража се считат като част от излежаване на присъдата. По тази логика Десислава е понесла половината от присъдата си. Съдии обаче обясниха, че няма как веднага да бъде пусната предсрочно, защото не може да представи доказателства, че се е поправила. Те допуснаха, че това може да се случи след около година.

Десислава Иванчева

Междувременно, днес бе внесена подписката за помилване в президенството. 

"Продължаваме да събираме подписи в цялата страна и извън нея, които ще довнесем на следващ етап. Г-жа Иванчева трябва да се грижи за своя малък син, който на 19 ноември (събота) навършва една година. Г-жа Петрова трябва да се грижи за болната си майка и свекървата си. Най-категоричният аргумент за тяхното помилване обаче е фактът, че те бяха набедени в подкуп от организирана престъпна група, начело със Специализираната прокуратура и КПКОНПИ, а присъдите им бяха определени от нарочно избрани съдебни състави, които не допуснаха нито едно от оневиняващите Иванчева и Петрова доказателства", пишат организаторите на подписката и протестите в позиция до медиите. 

Четете още: Преди години Черният петък е бил наистина черен, днес е просто повод за разпродажби и харчене на пари

 


Още по темата

Коментари

13 Съдът
  23 ноември 2022 | 07:40 отговор
 

Дайте и работа да чисти кенефа в затвора за намаляване на присъдата!

 
12
  18 ноември 2022 | 10:51 отговор
 

Иванчева е корумпирана и проста.

 
11 676
  18 ноември 2022 | 10:47 отговор
 

Всички платени боклуци които плюете по Иванчева ще си получите божието наказание рано или късно.

 
 
Юлия
18 ноември 2022 | 16:03

Щом и фризьорките опряхо до Страсбург, жалба ни майка.

10 Чомпил
  17 ноември 2022 | 13:04 отговор
 

РОСИхайде при ДЕСИ да я утешаваш.В СтрасТБург сигурно размитат за нея.Хаджигенов да пише молби и на другите майки от затвора в Сливен.

 
9 ИВАНЧЕВА Е КРАДЛА
  17 ноември 2022 | 12:45 отговор
 

Другарката Иванчева е мошеничка от класа. тя е червена кметица ! Нейната партия я е научила да краде безочливо.

 
8 g
  17 ноември 2022 | 12:32 отговор
 

Едно обикновено квартално корумпе. Жалко същество и много нагло.

 
7 Хан Крум
  17 ноември 2022 | 11:45 отговор
 

Га искаше кинтите не рИва сега рИвьеш. Аре в Сливенскиьо пандел.

 
6
  17 ноември 2022 | 11:26 отговор
 

Мале колко ме заболя кура за нея

 
5 PIGO
  17 ноември 2022 | 08:29 отговор
 

TAQ MNOGO MALKO Q OSYDIHA W KITAI NAPRAWO NA STADIONA I SE{TAITE SE

 
4 kravar
  17 ноември 2022 | 08:10 отговор
 

PODKYPNA KORVA DA TE ZEME DQDO BOJE V GROBETO !

 

Добави Коментар

Най-четени