Автор
Христина Кирилова

Иванчева ще съди България в Страсбург, внесоха молбата ѝ за помилване

Десислава Иванчева, която бе осъдена на 6 години затвор и от няколко дни излежава присъдата си в Сливен, ще съди България в Страсбург. Макар и да беше доказана вината ѝ или поне така е според официалната информация, се оказа че има шанс не само да бъде помилвана, но и да съди държавата.

Адвокатът на бившата кметица на район "Младост", Николай Хаджигенов, все още не заявява каква ще бъде претенцията ѝ в Европейския съд, но мотивите са свързани с нарушаване презумпцията за невиността ѝ. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както и "публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ". "Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност", приема първата инстанция. С това нарушение, по думите на адвоката, е опорочено производството.

Съдиите допълват, че принципът за невиновност не е нарушен, защото те са правораздавали само въз основа на закона и събраните по делото доказателства. От сагата ще се запомнят и снимките на Иванчева, водена за лекарски преглед с пранги на краката, както и мизерните условия в килията ѝ за задържане. След обществения скандал по темата, бяха променени правилата за конвоирането, но това не пречи тя да потърси обезщетение от Страсбург.

По закон когато с решение на Европейския съд по правата на човека е установено нарушение, което има съществено значение за наказателното дело, може да се иска неговото възобновяване въпреки присъдата, която вече е в сила. Нарушаването на правото на справедлив процес би било такова нарушение. Често обаче минават години, докато ЕСПЧ се произнесе. Затова дори Иванчева да спечели, това едва ли ще се ползва като основание да се иска възобновяване.

Иванчева ще може да поиска и предсрочно освобождаване, тъй като домашният арест и задържането под стража се считат като част от излежаване на присъдата. По тази логика Десислава е понесла половината от присъдата си. Съдии обаче обясниха, че няма как веднага да бъде пусната предсрочно, защото не може да представи доказателства, че се е поправила. Те допуснаха, че това може да се случи след около година.

Междувременно, днес бе внесена подписката за помилване в президенството.

"Продължаваме да събираме подписи в цялата страна и извън нея, които ще довнесем на следващ етап. Г-жа Иванчева трябва да се грижи за своя малък син, който на 19 ноември (събота) навършва една година. Г-жа Петрова трябва да се грижи за болната си майка и свекървата си. Най-категоричният аргумент за тяхното помилване обаче е фактът, че те бяха набедени в подкуп от организирана престъпна група, начело със Специализираната прокуратура и КПКОНПИ, а присъдите им бяха определени от нарочно избрани съдебни състави, които не допуснаха нито едно от оневиняващите Иванчева и Петрова доказателства", пишат организаторите на подписката и протестите в позиция до медиите.

Четете още: Преди години Черният петък е бил наистина черен, днес е просто повод за разпродажби и харчене на пари