Изповедта на една медицинска сестра от Испания: Болниците изнемогват. Цари страх!

Името ѝ е Роса, една медицинска сестра от Испания, отдадена с цялата си душа на професията си. Пред ефира на Нова телевизия тя разкрива тревожни факти около епидемията от коварния коронавирус в страната си. Събития, за които е време да спрем да запушваме ушите си и да затваряме очите си, а да направим всичко по силите си, за да не допуснем те да се случат и у нас.

Затова нека да се опитаме да бъдем по-смирени и разумни и да си дадем ясната сметка, че това, което се случва в страни като Италия, Испания и други държави по света, може да се случи и у нас. Всеки ден в България броят на заразените с коронавирус се увеличава все повече. А най-добрият начин да победим освирепелия вирус е като сложим край на ирониите и проявим повече разум и мъдрост.

Роса и дъщерите ѝ

Приветствам идеята за това да аплодираме медиците ни от балконите всяка вечер, но ще им помогнем много повече - както на тях, така и нас самите, като си останем по домовете.

"Когато се прибера от работа - не пипам нищо. Свалям си маската и ръкавиците и влизам за дълъг душ. Мисля за пациентите в болницата и какво е можело да направя още за тях. Лекарите са готови за кризата, но болниците - не. Няма легла, аспиратори и материали. Лекарите се страхуват - всички и всеки ден. Нямаме време да мислим, работата върви на бързи обороти", казва Роса, а думите ѝ звучат като апел, като предупреждение към всички българи, които едва ли искат да се озоват утре на легло в някоя от полевите болници в страната.

Една от дъщерите на Роса споделя, че вижда майка си все по-често плачеща, на предела на силите си.

"Предпочитам да сме до нея, ако се разболея - ще се оправя. Трябва да се справим. Даваме ѝ кураж и ѝ казваме, че без тях, лекарите и медицинските сестри, няма как да оцелеем", допълва момичето.

"Гледам пациентите в очите им и чувствам как им липсва социалния контакт. Те копнеят за близките си. Когато виждат човек до себе си, се чувстват по-спокойни", разказва още Роса. "В Испания сега цари страх", въздъхва тя.

Четете още: Лекар изостави онкоболното си дете, за да спасява заразени с коронавирус