Лекар изостави онкоболното си дете, за да спасява заразени с коронавирус

Коронавирусът ни дава горчив урок, но от него може да произтече и нещо добро, а именно да се научим да не бъдем егоисти и да взимаме отговорни решения. За някои сега е време не просто на изолация, а на наистина тежка лична битка. На война лице в лице срещу врага и лишаване от време с най-близките и обичани хора.

Ник Денисън е не само лекар, но и млад мъж, баща, който трябваше да вземе може би най-тежкото решение в живота си. Той използва трибуната на Фейсбук, за да сподели този труден момент със света и да призове за отговорно отношение към мерките за сигурност.



Младият мъж е анестезиолог в една от големите болници в Съри, а към настоящия момент е част от екипа на спешна помощ, заради огромния брой заразени с коронавирус, който расте с всеки изминал ден. Сега Ник е отговорен за поставянето на пациентите на апарата за обдишване, което излага на огромен риск здравето му, тъй като е в най-близък контакт с болните. Да, работата му е повече от тежка, а в болницата всеки ден постъпват нови и нови заразени, които имат нужда от спешни мерки. Но това съвсем не е най-трудното предизвикателство за него в момента.

Ник Денисън е баща на 3-годишно момченце на име Алфи, което е в горчива битка с рака. То е преминало през химиотерапия едва преди няколко седмици, а борбата за здравето му се очертава да продължи още 3 години. Но за него коронавирусът може да бъде фатален, заради което Ник е трябвало да направи ужасяващо сложен избор – да се грижи за болното си дете или да спасява чужди животи, като се отдаде на призванието си като лекар. Ето какво споделя самият той:

„Тази инфекция застрашава живота на сина ми, няма как да работя като лекар и да продължа да живея у дома. Трябваше да направя наистина сложен избор: да си върша работата и да спасявам животи или да бъда до сина си в битката му с рака. Алфи ще оцелее след химиотерапията, но много хора ще умрат заради вируса. Сърцето ми е разбито от избора, който правя, но ще продължа да спасявам живота на непознати и ще оставя сина си на грижите на красивата ми съпруга и останалата част от семейството.“



Ник разкрива, че вече има колеги, които са се оттеглили от работата си в болницата, тъй като са заразени с коронавирус и съвсем ясно разбира, че шансът самият той да се разболее, е огромен. Ето защо предстои да заживее в каравана, далеч от хората, които толкова много обича, за да може да спаси онези, които са на косъм да погледнат смъртта в очите. Ник ще обитава караваната си през следващите 6 месеца, в които няма да има шанса да види сина си и да му вдъхне кураж в битката с рака. Заедно с него има огромен екип от лекари, включително и такива, които са напуснали болницата наскоро и са извикани спешно да се завърнат, за да помогнат. Сред тях е и майката на Рита Ора, която е работила като личен лекар и помагала на хора с душевни проблеми.

Призивът на Ник е човечеството да се отдаде на пълна изолация, защото тази отговорна постъпка може да спаси много животи!

Четете още: Италианска сестра се самоуби, щом разбра, че е заразена с коронавирус?