Автор
Теодор Муховски

Кейт Мидълтън и принц Уилям се завърнаха с нови титли

Кейт Мидълтън и принц Уилям се завърнаха към основна част от кралския календар - този път с нови титли.

За първи път, откакто станаха принц и принцеса на Уелс след смъртта на кралица Елизабет и възкачването на крал Чарлз на трона през септември, двойката присъства на годишната служба по случай Деня на Британската общност.

Събитието се проведе на специално място за 40-годишния принц Уилям и 41-годишната принцеса Кейт: Уестминстърското абатство, където те размениха обети в деня на кралската си сватба през април 2011 г.

Принцеса Кейт пристигна в тъмносиньо сако с пеплум на Erdem и пола с бяла бродирана щампа. Тя допълни визията си с тъмносиня шапка и обувки, като добави малко блясък с чифт обеци със сапфири и диаманти, които преди това са принадлежали на принцеса Даяна.

Освен това се беше закичила с брошката с пера на принца на Уелс, която бе подарък от крал Чарлз.



Докато влизаше в Уестминстърското абатство, Кейт носеше тъмносини ръкавици и трябваше да се държи за шапката си, за да я предпази от отлитане при порив на вятъра.

Принц Уилям допълваше съпругата си с тъмносин костюм със синя вратовръзка, а двойката беше посрещната от членове на лондонския маорски клуб Ngti Rnana, които изнесоха представление пред Голямата западна порта преди службата на Общността.

Сред останалите членове на кралското семейство, които присъстваха, бяха крал Чарлз и кралица-консорт Камила, принц Едуард и Софи (новите херцог и херцогиня на Единбург) и принцеса Ан и вицеадмирал сър Тимъти Лоурънс.



Службата е в чест на 56-те страни и народи по света, които съставляват Британската общност.

"Работейки в сътрудничество за постигане на общи икономически, екологични, социални и демократични цели, службата се стреми да подчертае огромната общност, която обхваща всички географски региони, религии и култури, обхващайки разнообразието на своето население от 2,5 милиарда души, от които над 60 % са на възраст под 30 години", се казва в изявление на двореца.

Темата на Деня на Британската общност за 2023 г. е "Изграждане на устойчиво и мирно общо бъдеще".

Устойчивостта е ключова кауза за крал Чарлз, който за първи път води службата като монарх, включително с реч.
През 2022 г. тогавашният принц на Уелс направи обръщение от името на майка си, кралица Елизабет, която пропусна службата.

При пристигането на крал Чарлз и кралица Камила в Уестминстърското абатство те бяха посрещнати от декана на Уестминстър, преди да поздравят членовете на Лондонския маорски клуб Ngti Rnana.



Службата започна с шествие на знамената на държавите членки на Британската общност.
Тъй като 2023 г. е годината на мира на Британската общност, беше изработено и специално знаме на общността за мир.

Събитието включваше музикални изпълнения на саксофонистката Йоланда Браун, звездите от Уест Енд Рошани Аби и Нуван Хю Перера и изцяло женския хор Amalgamation от Кипър.

В чест на ролята на Руанда като настоящ председател на Общността на нациите се представи и националният балет на Руанда "Урукереза".



Миналата година бе отбелязано завръщането на службата по случай Деня на Британската общност, която бе отменена през 2021 г. поради пандемията от коронавирус и заменена с по-малко събитие.

През 2020 г. Службата на Общността на нациите беше едно от последните събития, на които кралското семейство присъстваше, преди пандемията да предизвика мерки за предпазливост.

Службата през 2020 г. беше и последната съвместна изява на Меган Маркъл и принц Хари със семейството, преди да се оттеглят от позициите си на работещи кралски особи и да се преместят в Калифорния.
Оттогава те се върнаха във Великобритания за честванията на платинения юбилей на кралица Елизабет чак през юни 2022 г. и за погребалните събития на покойния монарх през септември. Принц Хари присъства и на погребението на дядо си принц Филип през април 2021 г.

Четете още: Най-накрая се хвана на работа: Меган Маркъл посети приют за бездомни бременни жени (снимки)