Автор
Woman.bg

Магнетичният Че Гевара! Защо жените го обожаваха

Днес се навършват 52 години от смъртта на легендата Че Гевара, неслучайно обявен за една от най-влиятелните личности на ХХ век.

Аржентински и кубински революционер, политик, лекар, дипломат, лидер на партизански движения в Латинска Америка и Африка, сред ръководителите на Кубинската революция - всичко това се отнася за култовия революционер, който продължава да бъде обичан и мразен от милиони хора по света.

Ернесто Гевара е роден на 14 май 1928 г., но в родилния му акт е записана датата 14 юни, за да може родителите му - заможно семейство от ирландски произход, да прикрият, че е заченат преди сватбата. Той е най-голямото от общо 5 деца - след него се раждат още две дъщери и още двама сина. Ернесто от малък се отличава със свободолюбивия си дух и неведнъж създава проблеми на учителите и родителите си. Още тогава Че Гевара е пленен от литературата и фотографията и в разгара на тийнейджърските си години той пише стихотворения и заснема красиви кадри. След като завършва училище, Ернесто записва да следва медицина. През 1953 г. получава диплома по дерматология, но до края на живота си почти не практикува по специалността си, защото се отдава на революционната си дейност. Въпреки противоречивата си слава, Че се радва на солидно женско внимание и има два официални брака зад гърба си. И до днес името му предизвиква и любов, и омраза навсякъде по света. В негова памет ще ви споделим няколко любопитни факта, които може би не знаете за него.



Той е бил известен още като "Миризливия Че"

В младостта си Ернесто е наричан още "Прасето" заради липсата на хигиенни навици. Той гордо носи една и съща блуза цяла седмица, без да я смени и е популярен с неприятната си миризма.

Че Гевара има пет деца

Въпреки всичко Ернесто владее добре изкуството на съблазняването и по време на жизнения си път успешно пленява сърцата на дамите. От първата си съпруга - Хилда Гадеа, той има една дъщеря, а от втората си има цели четири деца.

Кубинец или не?

Че Гевара остава в историята най-вече с революционната си дейност в Куба, но истината е, че той е роден в Аржентина в заможно семейство и така и не става кубински гражданин.

Ернесто загубенякът

В ученическите си години Че Гевара не се интересува от нищо друго, освен от поезия и фотография, а любимият му предмет в училище е математиката. Избягва да общува с връстниците си и се отделя да чете и да пише стихотворения.

Ръцете му били ампутирани

След като е екзекутиран, ръцете на Че Гевара били ампутирани от военен лекар. Няколко часа по-късно тялото му е пренесено във Вайегранде, а ръцете му са запазени за пръстови отпечатъци в Буенос Айрес.

Четете още: 8 холивудски легенди, чиято кариера започна от порното