Науката го доказа: Колко минути са нужни, за да се влюбим от пръв поглед?

Според ново проучване времето, необходимо на двама души да се влюбят от пръв поглед, е точно две минути, пише "Дейли мейл".

Оказва се, че в рамките само на две минути на първа среща перфектно съчетаните двойки се синхорнизират на биологично и подсъзнателно ниво. В такъв момент ударените от мълнията на любовта си казват „Боже, колко е готин, о, да, това е моят човек!“

Учените от Еврейския университет в Ерусалим са изследвали как се променят потенето и физическите движения, когато мъжете и жените се виждат на бързи срещи.

Според резултатите двойките, които се интересуват един от друг романтично, имат сходни нива на потене на кожата - индикатор за биологично синхронизиране. А този процес се случва до две минути.

Изследването, обхванало 32 хетеросексуални студенти – 16 мъже и 16 жени, интересуващи се от романтична връзка, показва също, че в повечето случаи жените са по-привлечени от мъжете, отколкото обратното.


В проучването, публикувано в сп. "Сайънтифик рипортс", се посочва още, че по време на срещата заинтригуваните двойки синхронизират дори и жестовете и физическите си движения – усмивки, кимане, движения на ръцете и краката.

"Свързването с партньора зависи от това доколко добре можем да синхронизираме телата си. Проучването показа, че в рамките на две минути след началото на срещата физиологичният синхрон предсказва романтичния интерес", обяснява водещият автор на изследването д-р Шир Ацил от катедрата по психология в университета.

Самите процесите, които стоят зад избора на партньор, са отдавна обект на научен интерес.

Класическите еволюционни теории за този тип избор на партньор наблягат на непосредствени и "статични характеристики" като форма на лицето, цвят на косата и показатели за плодовитост като широки бедра.

Теориите обаче не обясняват как първоначалното привличане се развива по време на взаимодействието, нито пък отчитат взаимните физиологични или поведенчески адаптации, които се случват, когато двама души се привличат", отбелязват авторите на изследването.

Четете още: Мъжът винаги иска да ти е първият. Защо?