Операция Лондонски мост започна: Ето какво ще се случва 10 дни след смъртта на кралицата

След смъртта на кралицата на 8 септември 2022 година е задействан разработеният от години план за следващите 10 дни, валиден до погребението ѝ в Уестминстърското абатство, което се очаква да се случи 11 дни след кончината ѝ - на 19-и септември.

Плановете имат кодови имена - "Операция Лондонски мост" и "Операция Еднорог" и в тях се описва точно какво ще се случи през следващите 10 дни, включително къде ще бъде поставен нейният ковчег, подготовката за погребението ѝ и какво събития ще включва първата седмица на Чарлз като крал.



Първите стъпки на плана вече са в ход, със свалени наполовина знамена в знак на почит. Ето какво се предвижда да се случи в следващите дни:

Ден 1 (петък, 9 септември)

Чарлз и Камила трябва да се върнат в Лондон, където кралят ще има аудиенция като монарх с премиера Лиз Тръс. Чарлз ще се срещне с граф Маршал - херцогът на Норфолк - който отговаря за погребението на кралицата, за да одобри внимателно хореографирания график за следващите дни. Те ще включват операция „Еднорог“, плановете за действие при извънредни ситуации при смъртта на кралицата в Шотландия.

Кралят ще реши колко да е продължителността на кралския траур за членовете на семейството и кралските домакинства. Очаква се да продължи един месец. Правителството ще потвърди продължителността на националния траур, който вероятно ще бъде около 12 до 13 дни, от сега до деня след погребението на кралицата.

Камбаните ще бият в Уестминстърското абатство, катедралата "Свети Павел" и замъка Уиндзор, а оръжейни салюти - по един изстрел за всяка година от живота на кралицата - ще бъдат изстреляни в Хайд Парк и на други станции.

Кралят ще направи телевизионно обръщение към нацията, което трябва да запише предварително. Той ще отдаде почит на кралицата и ще се закълне в службата си като нов суверен.

Министър-председателят и висшите министри ще присъстват на публична възпоменателна служба в Сейнт Пол в централен Лондон, като събитието се планира да бъде импровизирано.

Ден 2 (събота, 10 септември)

В 10 часа ще има заседание на Съвета за присъединяване. Официалният орган включва висши държавни фигури и членове на Тайния съвет. Чарлз ще бъде провъзгласен за крал по време на тази среща.



Прокламацията ще бъде прочетена в двореца Сейнт Джеймс и в Кралската борса.

Вероятно Камила ще бъде с него и новата ѝ титла ще бъде провъзгласена. Да припомним, че кралица Елизабет Втора използва деня на присъединяването на нейния платинен юбилей, за да сподели желанието си снаха ѝ да стане кралица консорт.

Ден 3 (неделя, 11 септември)

Очаква се ковчегът на кралицата да бъде откаран по пътя до двореца Холирудхаус в Единбург.

Прокламациите ще бъдат прочетени в парламентите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия в Единбург, Кардиф и Белфаст.

Ден 4 (понеделник, 12 септември)

Предвижда се шествие по Кралската миля до катедралата Сейнт Джайлс в Единбург със служба и бдение на принцовете от членове на кралското семейство.

Публиката може да получи шанс да мине покрай ковчега на кралицата.

Очаква се Камарата на общините и Камарата на лордовете да се съберат в Уестминстър за изказване на съболезнования, на което кралят може да присъства.

След като напусне Англия и посети Шотландия, в някакъв етап Чарлз ще пътува до другите страни на Обединеното кралство - Уелс и Северна Ирландия - известни като операция "Пролетен прилив".



Ден 5 (вторник, 13 септември)

Очаква се ковчегът на кралицата да бъде транспортиран със самолет до Лондон и да бъде оставен в Бъкингамския дворец.

Ще се проведе репетиция за шествието на ковчега от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец.

Ден 6 (сряда, 14 септември)

Ковчегът на кралицата ще бъде пренесен в церемониална процесия от Бъкингамския дворец до сградата на парламента, където ще се проведе служба в Уестминстър Хол.

Архиепископът на Кентърбъри ще изнесе кратка служба след пристигането на ковчега.

Стотици хиляди хора ще минат покрай ковчега, положен в катафалката и ще отдадат почитта си, точно както направиха при погребението на кралицата майка през 2002 г.

Очаква се висши кралски особи също да отдадат своя собствена подвижна почит, като стоят на стража на определен етап около ковчега - традицията, известна като Бдението на принцовете.



Ден 7 (четвъртък, 15 септември)

От днес в продължение на три дни на членовете на обществеността ще бъде разрешено да гледат ковчега на кралицата, положен в центъра на Уестминстър Хол. На високопоставените гости ще бъдат раздадени билети, които ще им бъдат с определен времеви интервал.

Ще има и репетиция за погребението на кралицата.

Ден 8,9 и 10 (петък, 16 септември, събота, 17 септември и неделя, 18 септември)

Поклонението пред тленните останки на кралицата ще продължи 3 дни. Очаква се държавните глави започват да пристигат на церемонията.

Ден 11

Държавното погребение на кралицата ще се проведе в Уестминстърското абатство в централен Лондон.

Първоначалните планове са ковчегът на кралицата да бъде транспортиран на лафет до абатството, теглен от военноморски щабове - моряци - с помощта на въжета, а не на коне.

Старши членове на семейството трогателно ще ги последват - точно както направиха за погребението на Даяна, принцесата на Уелс и херцога на Единбург.

Военните ще се подредят по улиците и също ще се присъединят към шествието.

Държавни глави, министър-председатели и президенти, европейски кралски особи и ключови фигури от обществения живот ще бъдат поканени да се съберат в абатството, което може да побере 2000 души.

Службата ще бъде предавана по телевизията и се очаква двуминутно национално мълчание.

В същия ден като погребението ковчегът на кралицата ще бъде отнесен в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор за телевизионна церемония.

По-късно вечерта ще има лична служба с висши членове на кралското семейство.

Елизабет Втора ще бъде погребана в мемориалният параклис на крал Джордж VI, пристройка към основния параклис - където са погребани майка ѝ и баща ѝ, заедно с праха на сестра ѝ, принцеса Маргарет.

Ковчегът на Филип ще бъде преместен от Кралския трезор до мемориалния параклис, за да се присъедини към този на кралицата.

Четете още: Световният елит за Елизабет Втора: тя бе повече от монарх, една епоха!