Разпети петък е - какво не бива в никакъв случай да правите днес!

22 април 2022 | 07:21
42006
1
Снимки: Pixabay
1

Днес е Разпети петък - най-тъжният и тежкият ден от Страстната седмица. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На този ден Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията - от църковнославянски) на Исус Христос, a запалените свещи в ръцете на вярващите символизират величието на Спасителя по време на страданията му. Това е най-тъжният и тежкият ден от цялата седмица, неслучайно именно в този ден постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

Разпети петък

Според църковните канони през деня не се служи Света литургия. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

Разпети петък

На Разпети петък вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, след което целуват разпятието. След това оставят на масата пред него яйцето и здравеца, които са донесли.

Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: "На този ден и птичката гнездо не вие". На днешния ден е абсолютно забранено да се подхваща, каквато и да е работа.

Четете още: Великите дни на Страстната седмица

Коментари

1
  23 април 2022 | 00:51 отговор
 

S g t n d !

 

Добави Коментар

Най-четени