Автор
Антония Михайлова

Ще живеят ли децата ни в свят без диви животни? Лъвовете умират до 2050 г.

Може ли цар на джунглата без празник? Разбира се, че не. На 10 август природозащитници и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден на Негово величество Лъва.

Червеният списък на застрашените видове, който се поддържа от IUCN и по чиито критерии се изготвя и Българската "Червена книга", е увеличен до 22 784 вида растения и животни, а сред тях, уви, вече е и царственият лъв.

Особено тревожно е положението с лъва, който остава "уязвим" вид на глобално ниво, като Западноафриканския подвид вече е "критично застрашен" заради намалялата плячка и бракониерството. В Източна Африка също се отбелязва сериозно намаляване на броя лъвове, а това е район, където те доскоро бяха сравнително защитени.

Причина за избиването на лъвовете в тази част е нарасналият интерес към традиционната медицина в Африка и Азия, в която масово се използват кости и други части от лъвовете.



От организациите за защита на животните алармираха за пореден път, че през последните 30 години броят на лъвовете е намалял наполовина. Популацията на тези величествени животни е стигнала критичните 34 000 броя, което е почти с 50% по-малко в сравнение с броя им преди няколко десетилетия. Това ги изправя пред сериозна опасност от изчезване в близкото бъдеще.

Ето и други интересни факти за лъва, които всеки трябва да знае:

Въпреки че е известен с прозвището цар на джунглата, няма да видите лъвове в джунглата, а предимно в равнини и низини.

Лъвът може да развие до 80 км в час, а кралският му рев може да се чуе до 8 км.

С тегло, достигащо до 250 кг, той се нарежда като втората по големина след тигъра известна котка, обитаваща днес Земята.

През последните 2-3 хилядолетия лъвът се е срещал и в Северна Африка и Югозападна Азия, но поради дейността на човека е изтласкан на далеч по-малка територия. Останки от съществуване на лъвове са открити и в цяла Евразия от Западна Европа до Индия, а в Северна и Южна Америка от Юкон до Перу.

Лъвовете имат по-голяма устойчивост на жажда и могат да издържат до две седмици без питейна вода.

Притежават четири нокти на задните си крака, но пет отпред. Петият пръст не се показва в тяхната лъжица (отпечатък на краката) и действа като палец, който се използва за задържане на плячка.

Лъвовете имат кръгли зеници, вместо вертикални процепи, които се срещат при домашните котки. Наличието им позволява повече светлина да се филтрира в очите през нощта, което дава на лъва по-добро нощно виждане. Зрението му е 5 пъти по-добре развито от човешкото и може да чуе натрапник от 3,2 км разстояние.

Лъвовете живеят в група до 25 индивида. Размерът на прайда зависи от района и наличието на плячка. Прайдът обикновено се състои от 1-4 възрастни мъжки, няколко женски (една доминираща) и редица малчугани. Женските лъвове обикновено остават в прайда, докато пораснат, а младите мъжки в крайна сметка напускат прайда и се опитват да установят свой собствен.

Новите мъжки в прайда често убиват малчуганите и след това се чифтосват с женските, за да гарантират, че техните гени ще преобладават в новата група.

След 110 дни на бременност се раждат от 1-4 (понякога до 6) малки. Бебетата сучат редовно през първите 6-7 месеца, след което честотата намалява. Малките остават с майка си две години или повече, а на 11 месеца започват лов.

Лъвчетата се раждат със сини очи, които на възраст от два до три месеца се променят в кехлибарени или кафяви.

Лъвовете не могат да реват и ръмжат, докато не станат на 2 години.

Лъвовете имат едно от най-сложните комуникационни поведения от котките. Те извършват различни комуникации, които включват рев, грухтене, стонове, ръмжене, мъркане, бръмчене и вълни.

Лъвицата лови 90% от храната, докато лъвът предпочита да си почива.

Древните египтяни са почитали лъвовете като свои божества на войната заради тяхната сила, мощ и свирепост. Прословутият сфинкс е само едно от многото митични изображения на лъва в египетската култура.

Учени предупреждават, че ако броят на африканските лъвовете продължи да нараства със същия темп, до 2050 г. те ще изчезнат!

Четете още: 11 вида животни, които скоро няма да обитават Земята