Автор
Весела Георгиева

Светът се прощава с любимата кралица! Животът във Великобритания днес почти е спрял

Обединеното кралство се прощава днес със своята кралица Елизабет Втора. Траурната церемония започва по обяд в Уестминстърското абатство.

На нея ще присъстват стотици високопоставени лидери и политици, сред които и българският президент Румен Радев, както и Симеон Сакскобургготски.

View post on Instagram
 

Ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор и поставен до този на съпруга ѝ принц Филип. Това ще сложи край и на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.

Хиляди хора и известни личности, представители на различни държави, се простиха с Елизабет Втора.

View post on Instagram
 

Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън отдадоха почит. Американският лидер се прекръсти и сложи ръка на сърцето си, застанал мълчаливо до ковчега. Със семейство Байдън бе и посланикът на САЩ Джейн Хартли. Американският президент и съпругата му се разписаха в съболезнователната книга.

"Тя изпъква в съзнанието ми като един от онези хора, с които общуваш и виждаш, че репутацията отговаря на реалността. Спомням си, че кралицата ме покани в замъка на чай. Шегувахме се, защото изяждах всичките бисквити, които ми даваше. Но тя беше същата на живо, каквато казваха че е - благоприлична, честна и отдадена на дълга. Изказвам съболезнования на всичките ѝ роднини. Това е загуба, която оставя голяма празнина. Понякога мислиш, че никога няма да го преодолееш. Но както казах на краля - тя ще е с него на всяка крачка", каза Байдън.

Японският император Нарухито и съпругата му, императрица Масако, също са сред официалните гости, които ще присъстват на погребението.

Източници от Уайтхол съобщиха, че Иран ще бъде представен от посланик на погребението на кралица Елизабет, докато официални лица от Сирия, Венецуела и Афганистан не са били поканени да присъстват.

Освен това не са поканени високопоставени гости от Русия, Беларус и Мианмар, докато Северна Корея и Никарагуа ще изпратят посланици.

Държавното погребение на Елизабет Втора ще бъде "удивителна смес от грандиозна церемония и някои много дълбоки, но много обикновени думи", сподели по-рано човекът, който ще води церемонията, цитиран от ДПА.

View post on Instagram
 

Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че това ще бъде събитие "от мащаб, който не е нещо често срещано дори за него".

Животът във Великобритания днес почти замира. Обществените услуги, големите магазини и много търговци на дребно ще останат затворени, денят е неработен за страната, информира телевизия Бе Еф Ем (BFMTV), цитирана от БТА.