Автор
Весела Георгиева

Ти моето дeте 2 пъти в седмицата няма да го тестваш!

В сезона на вирусите сме. Но не на обикновените вируси, а на коронавируса. Държавата наложи ред ограничения, за да намали броя на заразените и по този начин да спаси болниците от претоварване.

Децата учат онлайн, което според мнозина се отразява не само на качеството на образованието, но и на социализацията на малчуганите. Затова властите решиха да приложат тестване на учeниците - като крачка напред в посока връщане към присъствено обучение.

Въпреки масовото тестване задължителното носене на маска в училище остава, докато не спадне заболеваемостта, заяви наскоро министър Николай Денков.

В отговор на критиките, че масовото тестване в училищата е закъсняло, Денков обясни, че в началото на учебната година властите срещнали сериозен отпор от страна на родители при запитвания за въвеждането на подобна практика. Сега обаче епидемичната ситуация е такава, че масовото изследване за COVID-19 е единствената алтернатива на онлайн обучението, коментира той.

Учениците, преболедували COVID-19q и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение, заяви пред БНТ служебният министър на образованието.

Проф. Мира Кожухарова пък обясни, че тестването на учениците с цел връщането им в класните стаи няма да бъде задължително, а ако родителите откажат, детето може да продължи да учи онлайн. Тя беше категорична, че тестовете не предполагат бъркане в носовете или гърлата на децата. Детето отделя слюнка в хартиено контейнерче, което след това се изследва. По думите ѝ тестовете са надеждни толкова, колкото антигенните тестове. Времето за тест е 12 минути.

13-те милиона лева, необходими за начало на тестването, вече са подсигурени. Парите ще стигнат за безплатни тестове за поне месец напред.

Родителите обаче не са съгласни. Повече от половината не са съгласни децата им да бъдат тествани. Много от тях коментират, че това ще се отрази на психиката на подрастващите, ще предизвика стрес. Много от децата се страхуват и също коментират, че не желаят.

В социалните медии се появиха дори коментари на майки, които споделят, че оставят децата си у дома и ако се наложи дори ще ги прехвърлят като частни ученици.

Очаква се да се види как точно ще се случат нещата и какъв ще бъде резултатът. Министърът на образованието Денков коментира, че масовото тестване ще продължи, докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души. Сега чакаме. като с всичко в България... чакаме да видим как ще стане, за да решим дали да си пуснем децата на тест. Иначе има майки, които казват "Ти моето дете 2 пъти в седмицата няма да го тетсваш". И какво правим, драги зрители? Това питаме ние!