Автор
Христина Кирилова

Учени разкриха какво е последното нещо, за което мислим, докато умираме

Учени направиха сензационно разкритие, като направиха запис на мозъчната дейност на умиращ човек. Това е първото подобно изследване, направено върху човек. До момента са провеждани такива експерименти единствено с животни.

Резултатите, публикувани във Frontiers in Aging Neuroscience, показват че в секундите преди да си отиде от този свят, човешкият мозък си припомня най-хубавите моменти от житейския път на човека. Изследването е било направено върху 87-годишен мъж с епилепсия, като мозъчната му дейност е било стриктно проследена с помощта на електроенцефалограма, в последните 15 минути от живота му.

В периода от 30 секунди преди и след настъпването на смъртта е имало засилване на активността на гама-честотната лента в мозъка. Смята се, че в момента преди последния си дъх, човек прави кратка равносметка за живота си и да си припомни най-добрите моменти от него. Това се е случвало и с хора, които са се разминали на косъм от смъртта. Според медицината, това е кратък период, в който мозъкът се приготвя за изключване и човек достига мир със себе си.

Д-р Аймал Земар, ръководител на проучването, заявява, че чрез генериране на трептения, участващи в извличането на паметта, мозъкът възпроизвежда някои от най-важните и значими събития в живота. Или поне тези, които мозъкът ни е отчел като такива, точно преди смъртта. Както много често сме чували как хора, които са били на косъм от умиране, да използват израза "Животът ми мина на лента".

Друг любопитен факт е, че мозъкът остава активен за кратко и след смъртта. Всъщност, той е напълно подготвен в този момент и ръководи целия процес около смъртта.

Учените споделят, че заради здравословното състояние на пациента и факта, че е страдал от епилепсия, може да е повлияло върху точността на резултатите и затова проучванията в тази посока продължават.

Четете още: Краси Радков с невероятна жертва в името на Капките. Саното едва се задържа на токчетата на Риана