Удължават извънредната епидемична обстановка до края на ноември

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, стана ясно по време на дискусия на тема "COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ".

Решението е взето вследствие на тревожното увеличаване на заболяемостта в Европа, както и на прогнозите на експерти, че това ще се случи и у нас заради началото на учебната година.


За разлика от повечето европейски страни, за които вече ви съобщихме, засега в България не се предвижда въвеждането на нови противоепидемични мерки. По думите на главния здравен инспектор окончателното решение за удължаване на епидемичната обстановка трябва да бъде взето от правителството във възможно най-скоро време.

"Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини - стартът на училищата, започващата вълна в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси през следващите един-два месеца. Затова, ако Министерският съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната обстановка до края на ноември", заяви доц. Кунчев.

Другата седмица пък се очкава да бъде подписан договорът за доставка на противогрипните ваксини за възрастни хора, допълни още доц. Кунчев. Те ще са безплатни, а според прогнозите от средата на октомври те ще бъдат вече в кабинетите на личните лекари. Експертът подчерта още, че ще има достатъчно време за имунизация на желаещите преди настъпването на грипа.

Четете още: Ковид 19 - скоро и във вашия клас!