Автор
Весела Георгиева

Украински пианист свири в бомбоубежището, докато навън свистят снаряди (видео)

Никой не си е представял, че ще му се наложи да се крие под земята, че деца ще се раждат в метрото, а изкуството ще гони стреса и кошмарите... Но ето че се случва. От близо 10 дни хората в Украйна чуват сирени, които съвсем реално предупреждават, че над тях е надвиснала опасност.

И в тези тежки дни мнозина доказват, че най-важното е да останеш човек. И че трябва да можеш да се справяш с настоящата ситуация и да продължиш напред.

Прави го и Максим, който разказва пред Би Би Си, че свири на пиано, за да успокои пулса си и за да помогне на хората да забравят за малко звука от куршумите и бомбите.

„Когато гледам навън, чувам изстрелите“, казва той.

И допълва: „Наистина е страшно“.

„Всяка вечер, когато си лягам, часовникът ми показва, че пулсът ми е 100 удара в минута. Разбрах, че имам нужда от начин да си почина от стреса.“

View post on Instagram
 

Мъжът споделя, че на всички им харесва това, което прави. „Всички ми казват, че свиря страхотно, но аз знам, че не съм толкова добър.“

Едва преди три месеца той започва да се занимава по-сериозно с пианото. И сега се надява някой по-добър от него да започне да му прави компания. В бомбоубежището. Засега той свири, а децата около него пеят.