В Гърция евакуират туристите. Нов черен рекорд изправя страната на нокти. Идва ли четвърта вълна от Ковид-19?

Гърция бие тревога. С всеки изминал ден броят на случаите с Ковид-19 в южната ни съседка расте, отприщвайки нов черен рекорд от над 3500 заразени за ден, съобщават гръцките медии.

Това е най-голямата цифра за последните 3 месеца и близо 2 пъти по-голяма от отчетените случаи в понеделник. Най-много са заразените в региона около Атина, който е и най-населен. Многобройни са и случаите в популярните ваканционни дестинации като островите Крит, Миконос, Санторини, Парос и Родос.

Туристите масово напускат Микинос, поради въвеждането на извънредни драконовски мерки до 26 юли, понеделник, когато в сила ще влязат вечерен час и забрана за музика, а нарушителите ще вадят от джобовете си огромни глоби от 50 000 евро до 200 000 евро.



Все по-големи стават и опашките от туристи, които чакат часове, за да се тестват и да напуснат острова. "Парите и времето ми отидоха на вятъра. Взех си отпуск, а се оказа, че няма смисъл. Довиждане, Миконос", казва Дина, туристка от Саудитска Арабия, цитирана от БНТ. "Днес е рожденият ми ден и имах планове за страхотно парти. Сега просто трябва да се прибера в хотела", споделя Алдън Гат, турист от САЩ.

Поголовно расте и броят на анулираните резервации на туристи, планирали почивката си там.

Отливът на туристи от най-популярния гръцки остров и то в разгара на сезона е тежък удар за туристическия бранш. "Съсипват икономиката на острова в един и без това труден момент за нас. Вече имаме много отменени резервации, туристи, които са тук, просто си тръгват. Това е истинска катастрофа", недоволен е Ираклис Цисмопулос, от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите.



Гневно обръщение към правителството отправиха и собствениците на заведения и хотелиери на остров Миконос по повод това, че прехвърля вината за разпространението на вируса върху туристите и нощните заведения, а от опозицията се чуват все по-яростни обвинения срещу премиера в липса на контрол над ситуацията.

Под прицела на здравното министерство попадат и други острови и популярни туристически дестинации, заради отчетения в тях висок брой на заразени с Covid-19.



Е, явно скорошно излизане от клопката на вируса няма да има. Току всички се бяха успокоили и ето на... поредно ново 20. И то в най-пиковия момент на туристическия сезон.
Само до преди броени дни информационните агенции тръбяха новината, че в Европа ръстът на заразените намалява. През последните дни обаче линията обърна посоката. Ръстът на заболели расте, особено в някои отделни държави, сред които Турция, Румъния, Франция, Китай.

Увеличаване на броя на заразените се констатира и у нас. 121 нови случая на зараза с коронавирус са регистрирани в България за последното денонощие според данните на Единия информационен портал. Срещу 96 случая през изминалия ден.

Мрачна прогноза направиха и от СЗО преди броени дни. Организацията предупреди, че „Делта“ вариантът на коронавируса убедително настъпва в Европа и че светът навлиза в ранния стадия на четвъртата вълна от инфекции и смърт от Ковид-19.

Мрачната прогноза идва на фона на наличните научни данни, според които ваксините не са толкова ефективни срещу индийския („Делта”) варианта на коронавируса.

Така че, стягайте коланите и дупе да е яко. Че както се вижда, Дамоклиевият меч е виснал над света за пореден път... И като е тръгнало така, скоро май пак ще ни затворят, пак ще негодуваме, пак ще гоним Михаля, впримчени под здравата хватка на злия феномен, обсебил света, наречен Ковид-19.

Четете още: Тайните на делта варианта, или защо е толкова страшен новият ковид щам