Вижте наследството, което принц Филип остави на кралското семейство

Британският журналист Пиърс Морган, известен с острия си и безпощаден език по различни теми от обществения живот, който отново усетихме наскоро, след като нарече Меган Маркъл "Принцеса Пинокио" след интервюто ѝ с Опра Уинфри, отново изплува на хоризонта.

В своя статия за Mail Online той за пореден път подчертава достойнствата на онези представители на монархията, успели през целия си жизнен път да запазят силния си дух и достойнството си на истински кралски величия. В случая той не пропуска да "захапе" отново Меган и Хари за интервюто им с Опра, правейки го този път по малко по-завоалиран, но все пак парлив, тон.

"Туширайте егото, не хленчете, работете усилено, избягвайте Опра, не забравяйте, че дължите славата си на работата и обществената подкрепа и ПРОСТО ДЕРЗАЙТЕ!", пише той в публикацията си, обръщайки се към всеки един член на кралското семейство.



„Никога не се оплаквайте, на никого не се обяснявайте и рядко говорите публично“, беше простият и легендарен девиз на кралицата майка, свързан с кралската популярност, припомня авторът.

Издържа я на мястото си през целия си 101-годишен живот, отбелязва той, правейки по-нататък паралел на нейните житейски принципи на кралска особа с тези на принц Филип. "Тя бе твърда, безкомпромисна, стоически издържлива и решително мълчалива за безбройните скандали, тресящи кралското семейство. Също като херцога на Единбърг", подчертава Морган.

И двамата имаха много силни мнения и характери, но благодарение именно на вътрешната си сила, която притежаваха, успяваха да преглътнат егото си. Така съумяваха да запазят дистанция и дискретност, избирайки да не споделят с никого извън семейството си щекотливи теми от кралския двор, пише журналистът.



"Но много от по-младите кралски особи се държаха съвсем различно - емоции по телевизията, вживяване в ролята на жертвата, потъване в самосъжаление, оплакване от царствено позлатения си живот и навлизане в битови и междуличностни неуредици, удрящи върху репутацията на семейството."

Ето какво четем по-нататък в статията на Пиърс Морган:

През последните три дни се каза и написа невероятно много за принц Филип, какъв човек е бил той и за наследството, което можеше да остави след себе си. Сред най-повтарящите се теми бяха тези за отношението му към кралския живот, обществения дълг и изкуството да запазва мистиката и магията на монархията - институция, за която той жертва толкова много и която подкрепяше до последния си дъх.

И докато семейство му се готви да се събере тази събота, за да се сбогува с една от най-великите фигури в историята на британската кралска фамилия, би било добре всеки един от тях да се вслуша в съветите му.

Няма да посочвам имена, за които конкретни точки биха били от най-голямо значение, но те ще разберат кои са...

View post on Instagram
 

Ето 10-точковото ръководство на принц Филип за оцеляване и достоен живот в кралския двор, от коeто всеки член на кралското семейство трябва да се поучи:

1. Преборете егото си

Биографът и дългогодишен приятел на Филип, Джайлс Брандрет, споделя: "Той ми казваше неведнъж: "Голяма грешка е да мислиш за себе си. Никой не се интересува от вас самия в дългосрочен план. Не ухажвайте популярността. Не трае вечно. Не забравяйте, че вниманието идва заради позицията, която имате привилегията да заемате, а не заради това кой сте. Ако мислите, че всичко е свързано с вас, никога няма да бъдете щастливи."

2. Не се оплаквайте

Филип би могъл да бъде изключително нахален и сърдит насаме, както мнозина, които го познаваха добре, могат да потвърдят. Но той никога не си позволяваше да си отвори устата срещу когото и да било, било то от кралския двор, или извън него. Той съзнаваше много добре, че британската общественост няма да разбере подобни мрънкания от страна на човек, който е на почит и далеч по-привилегирован от нея самата. Би било наистина нелепо да чуеш човек на положение, който да се оплаква колко ужасен бил животът му. Затова, когато принц Филип изпълняваше кралския си дълг, той държеше устата си винаги затворена и всички болки, събрани вътре в него, оставаха в тайна.

3. Работете много

Херцогът прие много сериозно своя кралски дълг и го изпълни усърдно - той извърши зашеметяващите 22 191 самостоятелни ангажимента за седем десетилетия на държавна служба, изнесе 5493 речи, беше патрон, президент или член на 837 организации и пътува официално до 143 държави по бизнес дела. И това продължи до 96-та му година!

4. Четете

Филип беше запален читател, с лична библиотека в Бъкингамския дворец, в която се помещаваха над 11 000 книги, повечето от които по религия, опазване на дивата природа, спорт, поезия и изкуство. Той не се занимаваше с романи, защото предпочиташе реалността пред фантастиката (това е и причината, поради която той презираше медиите, за които вярваше, че произвеждат сапунени опери, а не истината). Но той силно вярваше, че чрез четенето идва знанието, а чрез знанието идва мъдростта.

5. Избягвайте скандалите

Имаше няколко грозни слухове за предполагаемото неправомерно поведение на Филип през годините: скандални слухове, които насаме той яростно отричаше. За над 70 години държавна служба той се държеше с изключително сдържаност, достойнство и дискретност, но за сметка на това обичаше да се шегува и хората го обичаха заради безобидните му и забавни шеги. Имаше удивително чувство за хумор.

6. Стой далеч от Опра

"Давайте телевизионни интервюта по всякакъв начин", казваше Филип. - "Но не говорете за себе си." Джайлс Брандрет казва, че херцогът смята, че решението на Меган и Хари да предоставят на приятелката си г-жа Уинфри любопитни факти от кралския си живот в праймтайма е „лудост“ и „нищо добро няма да се получи от това“. Очевидно принц Филип е мислел същото за всички останали големи кралски телевизионни изповедници - от Даяна и Чарлз, които се противопоставиха едни срещу друг по време на разпадащия им се брак през 90-те години, до интервюто на Андрю за BBC Newsnight по повод приятелството му с милиардера педофил Джефри Епщайн.

7. Пазете самообладание

През уикенда прочетох прекрасен анекдот от Линтън Уестър, афроамериканец, който работи 32 години като иконом в Белия дом. Той разказа пред NPR за времето, през което принц Филип и кралицата са посетил САЩ през 70-те. След вечеря Филип влязъл сам в Червената стая, до държавната трапезария, където Уестрей и друг сервитьор поднасяли алкохол. Той си спомни: „Попитах го: „Ваше Височество, бихте ли се погрижили за сърдечното си състояние?“ Той отговори: „Ще взема едно, ако ми позволите да ви сипя и на вас и да ми направите компания.

- И така, той ми наля от питието, което и той си избра, и си говорехме като стари приятели.

- Каза ни, ако някога се отбием до Лондон, да спрем в Бъкингамския дворец и да се видим. Можете ли да си представите принцът да ви обслужва? Беше невероятно.

9. Просто продължавайте напред

Филип беше от поколение, което вярваше в силата на устойчивостта и скованата горна устна. Говорейки за опита си от Втората световна война, той казваше, че няма нещо, което да го разстрои повече от това, което е видял по време на война. Просто продължаваш напред, защото светът познаваше много по-лоши неща от тези, които се случваха в един кралски двор.

10. Правете най-доброто

В крайна сметка никой не е перфектен, дори кралските особи. Филип със сигурност не беше - по собствено признание той можеше да бъде раздразнителен, труден, взискателен и понякога откровено груб човек. Но намеренията му бяха неизменно почтени и той винаги се опитваше да направи правилното нещо за своята кралица и държава, независимо от критиките, които му попадаха. „Току-що направих това, което според мен е най-доброто“, казваше той.

„Някои хора смятат, че всичко е наред. Някои не се стараят да правят най-доброто. Какво можеш да направиш? Не мога да променя начина си на правене на нещата. Това е част от моя стил. Знам, че понякога не е това, което искам да бъде, но се стремя да бъде най-доброто." Именно тази автентичност беше най-привлекателното качество на принц Филип. Преди всичко друго, принц Филип беше верен на себе си и това е нещото, към което всички ние, кралски или обикновени особи, трябва да се стремим да бъдем.

Четете още: Елизабет II наруши вековна кралска традиция заради принц Хари - какво ще се случи на погребението на Филип?