Автор
Антония Дамянова

Жажда за живот: Спасиха мъж след 24 дни в Карибско море

Мъж от Доминика, оцелял на дрейфуваща платноходка, бе спасен след цели 24 дни в Карибско море от колумбийската флота.

През цялото това време 47-годишният Елвис Франсоа се е хранел с кетчуп, чесън на прах и подправки на кубчета.

Бедстващият е бил спасен благодарение на думата "помощ", която той написал на английски на корпуса на платноходката. Плавателният съд е бил забелязана от въздуха на 120 морски мили северозападно от полуостров Гуахира. Франсоа бил откаран до пристанищния град Картахена от преминаващ търговски кораб, се казва в изявление на колумбийската флота.

Пред колумбийските власти, приключенецът сподели, че изпитанието му е започнало през декември, когато теченията са отнесли платноходката му в морето, докато той я е ремонтирал край остров Сейнт Мартин в нидерландските Антили, където живее.

"Обадих се на приятелите си и те се опитаха да се свържат с мен, но загубих сигнала. Нямаше какво друго да направя освен да седя и да чакам", разказва Франсоа във видео, разпространено от флота. В него той добавя, че е нямал друга храна освен кетчуп, чесън на прах и подправки на кубчета.

Франсоа е събирал дъждовна вода с кърпа, разкри пред Асошиейтед прес командир Карлос Урбано Монтес, пояснявайки, че спасеният е в добро здравословно състояние въпреки че е видимо много отслабнал.

Във видеозаписа Франсоа разказва също за това как е трябвало постоянно да се бори с морската стихия и да отстранява водата от лодката, за да не потъне. Опитал се да запали и огън, за да изпрати сигнал за помощ, но не успял. Накрая видял минаващ самолет и му сигнализирал с огледало. Самолетът го е забелязал, когато е преминал повторно над района, в който се е намирала лодката му.

Платноходката е била изоставена в морето, след като Франсоа е бил спасен от търговския кораб, допълва още Урбано Монтес.

"В един момент загубих надежда и се замислих за семейството си. Благодаря на бреговата охрана. Ако не беше тя, нямаше сега да разказвам тази история“, завършва с усмивка на благодарност Франсоа.

Късметлията е преминал медицински преглед и е бил предаден на имиграционните власти, за да го върнат в дома му в Доминика, съобщиха още от флота.

Четете още: За пръв път от 1000 години насам: Ще наблюдаваме това уникално явление в небето на 21-ви