Автор
Антония Дамянова

6 начина да спрете да се страхувате от всичко ново

Страхът е основна човешка емоция и реакция, която възниква като отговор на тялото в ситуация на опасност. Винаги е било така, още от времето, когато човекът е ловувал, за да оцелее, а хищниците го преследвали. Днес на подсъзнателно ниво продължаваме да изпитваме страх дори когато нищо не застрашава живота ни. Такова чувство обикновено ни обхваща в моментите преди да променим мястото си на пребиваване или на работа, по време на развод, преместване в друга държава и т.н.

За техниките, които помагат да се справим със страха от промяна, говори Алла Рожкова – практикуващ психолог и основател на образователната платформа Preobrazharium.



1. Информирайте се

Когато чувствате тревога или се страхувате от предстоящи промени, вземете мерки, за да потушите усещането. Първото нещо, което трябва да направите, е да получите възможно най-много информация, която ще ви помогне да облекчите безпокойството, да превърнете нещо непознато в разбираемо и познато. Съберете колкото можете повече информация за новото място, ако се местите, или новата работа, за хората, които ще срещнете и т.н. Тоест извършвайте аналитична работа, за да дадете на мозъка липсващата информация и да спрете да се тревожите.

2. Имайте план за действие

За да се справите с безпокойството и страха – съставете подробен план за действие какво ще направите, ако... В същото време планът трябва да бъде възможно най-подробен. Разработете план за действие в случай на положителен сценарий, помислете какво може да се обърка и какво ще направите в този случай. Нека имате план A, B и C за различни поводи. Колкото повече планове разработвате, толкова по-уверени ще се чувствате. А увереността ви помага да вземете нещата в свои ръце и да спрете да се тревожите. Важно е да разберете на какво можете да влияете и на какво не. Не можем абсолютно да контролираме всичко, можем да носим отговорност само за себе си: нашите мисли, чувства и действия.

3. Фокусирайте се върху положителното

Когато се появи страх от промяна, намерете положителни моменти в това, което се случва в живота ви в момента и говорете, или по-добре напишете какво е добро за вас. Стабилността е доста утопична идея, за да продължим напред, имаме нужда от промяна, така че защо не приемете това предизвикателство и не използвате ситуацията в своя полза. В крайна сметка това е възможност да научите нещо ново, да опитате нещо необичайно, да направите нещо, което не сте правили преди. Може да бъде доста вълнуващо и най-важното е, че определено ще ви промени и ще ви направи по-добри, защото ще получите ново преживяване.

Важно е да намерите положителното в промяната, което е важно за вас. Например, когато получите тази работа, ще печелите повече и ще можете да пътувате повече. Когато се преместите, ще имате възможност да научите нов език или да подобрите нивото си на владеене на езика, да срещнете нови хора, да промените радикално живота си, да създадете нови навици. Дори ако предстоящите промени не са били планирани от вас, във вашите сили е да обърнете ситуацията в своя полза.

4. Намерете подкрепа от другите

Когато човек изпитва страх, той е в безпомощно състояние. В очите на такъв човек всичко изглежда твърде драматично, тъй като той е склонен да преувеличава. Ако сте се оказали в подобно състояние, най-добрият вариант е да се доверите на другите, да потърсите опора и подкрепа от близък човек, който е готов да откликне на вашата помощ.



5. Дайте си време

Всеки нов бизнес изисква повече време и усилия. И ако това са глобални промени в живота ви, тогава определено ще ви трябва време, за да се адаптирате. Дайте си това време, не бъдете твърде сурови към себе си. В такъв момент ставаме много уязвими, така че трябва да си дадем пространство за възстановяване на душевния баланс, преди да започнем да функционираме както преди. В период на промяна е много важно да следвате изкуството на малките стъпки, да правите всичко постепенно, а не да се опитвате да промените всичко с един замах.

6. Позовавайте се на минал опит

Със сигурност в живота ви вече е имало важни промени за вас и вие сте се справили с тях. Спомнете си как беше, какво направихте, кой ви помогна, как се почувствахте. Тези спомени ще ви помогнат да се почувствате уверени в себе си. Все пак това вече ви се е случвало и сте се справили. В същото време сте натрупали собствен опит, който сега ще ви помогне да се справите с новата ситуация още по-добре от преди.

!!! Всички тези инструменти ще ви помогнат да придобиете увереност в собствените си способности и ще намалят страха ви от неизвестното. Съберете възможно най-много информация, съставете план за действие, помнете, че вече е имало промени в живота ви и сте се справили, помислете кой може да ви помогне и подкрепи и бавно, със собствено темпо, се придвижете към новото си начало. И най-важното, не забравяйте, че промяната винаги е напредък и само вие решавате какъв ще бъде крайният резултат. Това е вашият живот и всичко е във вашите ръце. Каквито и промени да настъпят в живота ви, всичко може да се обърне във ваша полза, да ви развие като личност и да ви донесе много нови преживявания и емоции.

Четете още: 5 причини все повече страхотни жени да остават необвързани