Воденето на дневник може да изглежда като монотонна, дори скучна дейност, но от нея определено има смисъл. Написването на мислите ви на лист може да се окаже ключът към разбирането на много важни въпроси. Това е добра форма да се грижите за себе си, като по този начин тренирате вашето тяло и ум.
Защо си струва да започнете да си водите дневник? Има цели 8 причини да го направите!

Писането на дневник ще се погрижи за тялото и душата ви

Още през 80-те години на миналия век беше извършен анализ по темата за воденето на дневник. Резултатите от анализа потвърдиха, че писането има голяма сила. Оказва положителен ефект не само върху психическия имунитет, но също така намалява болката и укрепва имунната система, като освобождава тревожните емоции.

Позволява да разберете по-добре емоциите си

Редовното писане на дневник е форма на разговор със себе си, която ви помага да разберете емоциите си. Записването на вашите мисли ще ви позволи да погледнете на случилото се от разстояние и да направите подходящи заключения за бъдещето. По този начин ще достигнете до необходимия емоционален баланс.



Сваля тежестта от плещите ви

След тежък ден, записването на вашите чувства и емоции е начин да свалите тежестта от себе си. Ще ви помогне да преминете през труден и проблемен период. Важно е, когато посягате към дневника, да запишете най-съкровените си чувства, за да олекотите уморителните и негативните емоции.

Облекчава въздействието на стреса

Не може да се отрече, че в наши дни стресът ни идва в повече. Излишъкът му трови тялото и душата, често отнема силата и затруднява насладата от живота. Записването на емоциите в дневника, съпътстващи стресовите ситуации, ви позволява да намалите тревожността и в същото време подобрява вашето благосъстояние.



Улеснява практикуването на благодарност

Практикуването на благодарност е много добър начин да мислите за живота и да го оцените по най-добрия начин. Като записвате хубавите моменти и чувства в дневник, можете да им се насладите отново и да се съсредоточите върху чувството на благодарност в тях.

Ще ви помогне да се справите със страховете си

Вярно е, че записването на страховете ви няма да ги накара внезапно да изчезнат, но ще ви позволи да погледнете от какво се е породило това състояние и как по-лесно да се справите с него, като подредите мислите си. Много професионалисти в областта на психичното здраве подчертават, че редовното водене на дневник е добра форма на самотерапия, която също помага при укротяване на травматични събития.



Запазва важни моменти

Записването на събития и мисли всеки ден ви позволява да уловите моменти, които няма да преживеете отново по същия начин. Благодарение на това винаги ще можете да ги освежите, да се съсредоточите върху това, което е било хубаво и да намерите утеха в по-лош момент.

Ще ви помогне да се успокоите

Премахването на трудни емоции и негативни мисли от главата ви улеснява да останете сами със себе си, да се успокоите и да намерите вътрешния си баланс.

Какво трябва да запомните, преди да започнете да си водите бележки?

Има няколко важни неща, които трябва да имате предвид, когато искате да започнете да пишете дневник.
Пишете важни неща в дневника си по едно и също време всеки ден. Редовността е много важна, защото създава навик, който ще ви предпази от пропускане на нещо важно. Достатъчно е да прекарате дори четвърт час в разговор със себе си и записване на мислите си.
Добре е да намерите тихо и приятно място за себе си, така че никой да не ви безпокои.
И още нещо. Ако не сте любители на писането, не се насилвайте да го правите. Ако ви е много по-лесно да напишете нещо на компютъра си, използвайте програма за писане или създайте записи в личен блог.

Четете още: Как да се спасите от нещастен брак, без да се развеждате