Как да се спасите от нещастен брак, без да се развеждате

Когато бракът не върви, хората често пъти се замислят за развод. Но това не винаги е най-доброто решение. Децата са най-потърпевши от тази постъпка. Отделно започват разправии за имоти, автомобили, кой да поеме грижата за децата, при кого да останат и какво ли още не.

Да се излезе без развод от нещастен брак никак не е лесна задача. Причините за брака, който е пред разпадане, са най-различни. Насилие, алкохолизъм, изневяра или нестихващи скандали са само част от тях.

Разводът може да се окаже доста по-тежък от очакваното. Нещата няма как да завършат безболезнено и за двете страни. Последиците могат да бъдат емоционални, семейни или финансови.

Ако се чудите кое е по-добре - да си стоите и да търпите нещастния си брак или да се разведете, може би ще се изненадате, че имате и други решения.

Преди това е добре да се запитате няколко неща относно брака ви:



Защо не сте щастливи

Дали причината за вашето нещастие не идва някъде отвън и наистина ли сте сторили всичко възможно, за да съхраните взаимоотношенията си? Дали не сте загубили уважение един към друг? Потърсили ли сте професионална помощ, за да заздравите вашите отношения?

Ако ви се струва невъзможно отново да се върнете към половинката си - емоционално или физически, разводът трябва да е крайна мярка.

Трябва да се опитате да направите всичко възможно, за да не се стига до развод, особено ако имате и деца.



Останете известно време сами

Намерете начин да се отърсите от нещастния начин на живот и прекарайте известно време сами. Така и двамата ще осмислите поведението си и ще прецените какво да промените - дали ще бъдете по-щастливи или не. Ако бракът ви е съпроводен със спорове и караници, такова откъсване може да се отрази положително и на двамата. Това ще смекчи гнева ви и ще ви обрисува една нова картина на компромиси.

Когато човек остане насаме, той може да бъде себе си. Няма кой да му казва какво да прави, да го критикува, да го командва. По този начин няма да се налага да се съобразява с мнението на другите и ще намери начин да размисли върху всичко.

При положение, че имате деца, откъсването ще бъде полезно и за тях. Те ще спрат да гледат всекидневните ви разправии и спорове и ще се успокоят, а усмивката ще се завърне на лицето им.

Откажете се от нуждата да поправяте поведението на човека до вас, така ще може отново да намерите хармония във вашите взаимоотношения.



Съвместно родителство

Фокусирайте се върху отглеждането на децата и спрете да се вглеждате в себе си. Намерете начин да стабилизирате финансовото си състояние. Поемете грижите за дома, намерете начин да се разбирате с човека до вас в името на семейството. Финансовата стабилност играе огромна роля в това двама души да са заедно.

Поставете се на мястото на децата и помислете дали за тях няма да бъде травмиращо, ако живеете разделени. Намерете начин за разумни решения и се уважавайте повече.

Разделени заедно

Има такива бракове, в които отсъстват ласките, но продължавате да живеете заедно, защото изплащате нещо голямо - най-често това е някакъв имот. Останете женени и продължавайте да си делите приходите и разходите. В крайна сметка това решение няма да бъде толкова трудно, а компромисът ще ви спести ядове и на двете страни.

Четете още: Анджелина срещу Брад Пит: истината е невъзможна?