Автор
Woman.bg

9 неудобни въпроса, които се притеснявате да зададете на гинеколога

Много от нас изпитват неудобство, когато се налага да говорят откровено за състоянието си и да зададат определени въпроси на гинеколога си. Трябва да знаете обаче, че когато става дума за женско здраве, неудобни теми няма. Защото от това доколко искрени сте пред своя лекар, може да зависи решението на проблемите ни или ефективността на лечението.

Консултирахме се със специалист и подготвихме за вас списък на десетте най-неудобни въпроса, които е важно да зададете на своя гинеколог:

1. Какво да правя, ако тестът за бременност постоянно е отрицателен?

Съветът на специалиста е да изследвате кръвта си за hCG (хорион гонадотропин - хормонът, отговорен за развитието на бременността). Тестовете не винаги могат да дадат сто процента правилен резултат, възможни са грешки. Ако забавянето е повече от две до три седмици и нивото на хормона hCG е ниско, отидете на тазова ехография.

2. Маточната миома води ли до безплодие?

Много жени научават за наличието на фиброиди и кисти в матката, когато вече са бременни. Така че миомата не винаги е признак за безплодие. Всичко зависи от местоположението на образуванието, от размера му и някои други фактори, влияещи върху зачеването и раждането. Понякога може да се наложи хирургично лечение, но жена с миома почти винаги има възможност да забременее и да има здраво бебе.

3. Какво е огъване на матката?

Под огъване на матката най-често се разбира отклонението на матката към гърба. В допълнение, огъването е патологично и се свързва с образуването на сраствания, отслабване на лигаментния апарат. И най-важното – огъването на матката не влияе на възможността за зачеване. Това до скоро беше едно от най-често срещаните погрешни схващания.

4. Възможно ли е по някакъв начин да се намали обилността по време на менструация?

Обилната менструация с продължителност повече от 7 дни, както и случаите, когато сменяте тампон с висока абсорбция на всеки 2-3 часа, са причини да отидете на лекар и най-често са признак на гинекологично заболяване. А ако искате да намалите менструацията по лично желание и причини не от здравословен характер, съветът на специалиста е да не го правите. По време на менструацията загубата на определено количество кръв е в реда на нещата и не е препоръчително да се променя. Хормоналните лекарства могат да помогнат, но само след консултация с лекар.

5. Мога ли да забременея по време на менструация?

Да, разбира се!

6. Имам алергия към презервативи. С какво мога да ги заместя?

Има много хора, които страдат от алергия към латекса - материала, от който са направени повечето презервативи. За щастие съществуват презервативи и без латекс, например полиуретан, но те са много по-скъпи. Ако обаче нямате алергия към латекса като цяло, а алергичната реакция е вследствие на конкретен презерватив, тогава просто сменете марката на защитните средства.

7. Вярно ли е, че функцията на яйчниците започва да намалява с навършването на 38 години?

Процесът е строго индивидуален. При някои на 50-годишна възраст яйчниците са пълни с функциониращи фоликули, а при други на 38 години менопаузата вече е факт.

8. Колко вредни са спешните контрацептиви, които се вземат след полов акт?

При всички случаи са много по-малко вредни от аборта и неговите усложнения. Разбира се, не е необходимо да се забърквате с тях постоянно и да ги приемате след всеки незащитен полов акт. По-добре е да изберете подходящ планиран метод за контрацепция!

9. Вярно ли е, че дисфункцията на яйчника може да бъде причина за наднорменото тегло?

Вярно е. Но е вярно и това, че появата на дисфункция на яйчниците може да се появи вследствие на наднорменото тегло. Оттук и нарушаването на менструалния цикъл и безплодието. Понякога е достатъчно да свалите няколко килограма, за да решите тези проблеми.

Четете още: 5 въпроса, които трябва да зададете на гинеколога си