Автор
Антония Михайлова

Айседора Дънкан: Прокълнатата богиня на танца

Тя е прокълнатата богиня на танца, музата на двойно по-младия от нея поет Сергей Есенин, танцьорката, която промени представите за танца. Тя е Айседора Дънкан - американската балерина от ирландски произход, която взриви каноните на класическия балет.

Айседора Дънкан по време на американското си турне през 1915 – 1918 г.

Повод да си спомним за тази удивителна "босонога бунтарка", както я наричат, е 143-годишнината от нейното рождение.

По модел на античните гръцки фигури тя внася в елементите на класическото танцово изкуство естественост, непринуденост и свобода на движенията. Скандализира обществото със своя иновативен подход, танцувайки боса, покрита само с няколко воала.

Животът на Айседора Дънкан е изплетен от трагични събития. През 1913 г. двете ѝ деца - Дедри на 7 г. и Патрик на 5 г. загиват при автомобилна катастрофа в Париж, след като колата се преобръща и пада в Сена.

Изпаднала в състояние на дълбока депресия, Айседора неистово се нуждае от близък човек, който да ѝ дари някаква утеха. Скоро в живота ѝ се появява млад италиански скулптор, от когото тя ражда момченце. Съдбата отново е жестока - новороденото живее едва няколко дни.

След толкова много мъки и горест, Айседора Дънкан вече не вярва, че някога сърцето ѝ ще заобича отново. Но ето, че през 1921 г. заминава за Русия и там среща Сергей Есенин.

През 1922 г. Айседора Дънкан сключва брак с известния руски поет. Двамата с Есенин живеят само 2 години заедно и се разделят. През 1925 г. той е открит обесен. Според някои хипотези става въпрос за инсценирано от тайната полиция самоубийство.

Айседора Дънкан и Сергей Есенин, 1923 г.

Две години по-късно при нелеп трагичен инцидент Айседора Дънкан загива. Докато се вози в автомобила на свой приятел (на 14 септември 1927 г., в Ница, Франция), шалът ѝ се оплита в колелото на автомобила и я задушава, преди шофьорът да е разбрал какво се е случило. Погребана е в гробището Пер Лашез.

Гробната камера в Пер Лашез

"Над нея сякаш тегнеше проклятие! Всичките ѝ връзки завършваха с някаква катастрофа! Всеки щастлив миг сякаш трябваше да бъде изкупен! Единственото щастие, което е изпитала тази забележителна жена, и което съдбата не дръзна да ѝ отнеме, беше сцената!", казва един от нейните биографи.

На финал ви представяме няколко мисли, споделени от красивата, загадъчна и нещастна Айседора Дънкан:

"Още нито една жена не е казала цялата истина за своя живот."

"Танцът и любовта са моят живот!"

"Именно моята майка и нейният безпокоен дух ни направи артисти."

"Цялото мое детство премина под мрачната сянка на нашия тайнствен баща. За него не се говореше, но ужасната дума "развод" се запечата дълбоко в моето подсъзнание!"

"Аз винаги бях вярна на всеки свой възлюблен, и вероятно нямаше да загубя нито един от тях, ако те ми бяха по същия начин верни."

Четете още: Мария Калас: Не се нуждая от пари, скъпи. Аз работя за изкуството