Автор
Ива Петрова

Ако е хубаво, няма да има край - или защо тези приятели нямат място в живота ви

Ако чувствате, че не сте обичани, по-добре е да прекъснете отношенията си с този човек. В противен случай по-късно той може да ви нарани.

Понякога идва момент в живота, когато изведнъж осъзнаваме, че човекът до нас изобщо не е това, за което сме го мислили. И решаваме да прекъснем тази връзка веднъж завинаги, защото е токсична.

А ето и няколко полезни съвета как да махнете такива хора от живота си.

На теория е лесно, но на практика определено е доста по-трудно. Все пак говорим за хора, с които поддържаме отношения от дълго време и сме преживели много заедно, но трябва да сме силни. Можем да намерим някой, който ще ни уважава такива, каквито сме и ще ни обича въпреки нашите недостатъци.



1. Пътищата ви се разделят и това е добре! Усещането, че връзката ще продължи вечно, е абсолютно нормално за приятелството между двама души. Но, както се случва в любовните отношения, понякога приятелството стига до своя логичен завършек. И трябва да се научим да го приемаме.

По пътя на живота ще „загубите“ толкова много по този начин. Просто бъдете готови за това.

2. Фокусирайте се върху здрави взаимоотношения.
Когато най-накрая решите да прекратите токсичната си връзка, трябва да положите усилия да се съсредоточите върху другите хора от вашето обкръжение. Тези, които са неразделна част от живота ви. Полезно е да можем да се фокусираме върху здрави взаимоотношения, които ни помагат да растем и да се развиваме като личности. Повярвайте, струва си. Не съжалявайте за отделеното време!

3. Няма нужда да таите гняв и негодувание. Понякога е трудно да приемеш "лош" приятел. В крайна сметка се предполагаше, че той винаги ще бъде с нас, но не стана така. Това може да ви накара да изпитате цялата горчивина на негодуванието, но това чувство трябва да го „изхвърлите“. Опитайте се да простите на този човек, че не е "издържал теста" за лоялност. Освободете се от обидата и продължете по пътя си! По-добре е за нас самите да пуснем хората, които не ни обичат.



4. Не очаквайте извинение. Ако вашият приятел ви е наранил и решите, че той не трябва да присъства в живота ви, тогава не трябва да очаквате никакви извинения от него. Чудо няма да стане! И не е нужно да се храните с надеждата, че той вероятно си признава, че се е справил зле и сега се срамува. Това е идеален сценарий, но е много далеч от реалността. А когато осъзнаването на това дойде, ще стане още по-болезнено. "Да обичаш някой, който не те обича, е като да се опитваш да летиш с едно крило."

5. Научете се да се освобождавате от токсичните хора. И не се измъчвайте, когато се налага да постъпите така. Просто спрете да общувате и си дайте възможност да продължите напред. Убедете се, че заслужавате нещо по-добро. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но "изцелението" започва точно по този начин.

6. Позволете си да бъдете тъжни. В края на всяка връзка е абсолютно нормално да се чувствате тъжни. И дори е добре, че изпитвате такива емоции. Така че можете спокойно да отразявате и анализирате всичко, което се е случило. Съзнавайки, че някой ви е накарал да се почувствате зле, няма да позволите да се отнасят така с вас в бъдеще. Така че не потискайте емоциите си. Бъдете тъжни. Дайте си време да се възстановите. И приемете всичко това като безценен опит.



7. Погрижете се първо за себе си. Най-важното е да изградите връзка със себе си. Обичайте и уважавайте себе си. Напомнете си, че заслужавате здрава връзка. Освобождаването от такива хора не е лесно, но понякога е необходимо. Просто много хора забравят за своето физическо и емоционално благополучие след болезнена раздяла. Спират да се грижат за себе си.

Имате нужда от добра почивка и балансирана диета! Във всяка ситуация. И каквото и да се случи, важно е преди всичко да задоволите личните си нужди.

8. Приемете случващото се за даденост.


Ако искате да продължите напред, трябва да се научите да приемате реалността такава, каквато е. Много хора продължават да поддържат токсични връзки с надеждата, че един ден ще могат да променят всичко. Но е важно да помним, че не можем да променим никого освен себе си. Ако връзката „не върви“, тогава има само един изход: да си тръгнеш и да продължиш по пътя си.

С други думи, независимо от вида на връзката (приятелска или любовна), трябва да се научите да пускате да си ходят хората, които не ви обичат. Най-важното е да цените себе си и да знаете от какво имате нужда!

Четете още: Ето как да задействате закона за привличането само за 68 секунди