Японците са известни със стройното си телосложение и дългата си продължителност на живота, което до голяма степен се дължи на спазваната от тях диета.
Японската диета е един от най-известните начини за бързо отслабване. Но доколко е ефективна и безопасна?
Същността на японската диета е да се стартира метаболизмът. Необходимо е да се придържате към менюто, без да променяте последователността на дните, да не сменяте набора от продукти, като ясно спазвате правилата за готвене. Тази диета може да се нарече безсолна, тук се пият много течности и не се консумират солени храни.
Диетата се основава на увеличаване на белтъчините в храната и ограничаване на мазнините и въглехидратите. Рибата, пилешкото, говеждото, яйцата, сиренето и нискомасленото кисело мляко трябва да станат основа на вашето меню. Зеленчуците и умерените количества плодове също не са забранени. Списъкът с нещата, от които трябва да се откажете, е много по-дълъг за разлика от всяка друга диета.
Забравете за солта, захарта и подправките (които ви карат да ядете повече, отколкото е необходимо, за да задоволите глада си), както и пушените меса, хляба, бананите и гроздето оставете извън магазина.
Опасността при японската диета е обезводняването, затова е особено важно да пиете поне 2 литра вода на ден.
Няма как да останете гладни заради протеините, защото те засищат, позволеното сирене ще ви осигури минималното количество мазнини, от което се нуждае организмът, а зеленчуците ще ви осигурят фибри и въглехидрати.
Менюто на японската диета е предназначено за една седмица, след което се предполага, че ще повторите вече изминатите 7 дни. За да има ефект тази диета не се разрешава никакво междинно похапване, на каквито и да било изкушения от предложеното меню.
- Продължителност на японската диета: от 7 до 14 дни. Не повече!
- Колко може да се отслабне: до 8 кг.
- Характеристики: на достъпна цена.
- Недостатъци на японската диета: много строга диета, трудно е да се издържи и да не се почувствате отпаднали и уморени.
Някои специалисти твърдят, че подобрява обмяната на веществата за период до две години.
Особености в храненето на жителите на Япония
Япония е страна на дълголетници. Средната продължителност на живота при жените е 87 години, което е повече, отколкото във всяка друга страна в света.
Каква е причината за това невероятно дълголетие? Изследователите смятат, че причината се крие в начина на живот като цяло и в културата на хранене в частност.
На първо място, храната в Япония се вари и задушава на пара, но никога не се пържи с голямо количество олио. Това коренно се различава от западната и дори от китайската кухня, в която всички ястия са много мазни.
Второ, в японската диета има изобилие от пресни сезонни продукти, съчетани с продукти с различни цветове. По този начин принципът на разнообразието е в основата на здравословното японско хранене.
Трето, размерът на порциите в Япония е малък и в това отношение те се различават коренно от хората на Запад и в Русия. Десертите в Япония са много по-малки, отколкото в западните страни, а огромните порции, с които други народи са свикнали (например 400 грама свински кебап), са абсолютно неприемливи за японците.
Капани на японската диета
- Проблемът е, че японската диета няма нищо общо с японския тип хранене - коментира диетологът Олег Иришкин.
„Въз основа на моя медицински опит обаче мога да кажа със сигурност, че няма аргументи "за" японската диета. Позволете ми да ви представя аргументите за моята позиция“.
1. Японската диета е нискокалорична диета, предназначена за 7-14 дни. През това време наистина е възможно да се свалят няколко килограма, тъй като всяко строго ограничение на храненето води до загуба на тегло. Мастната тъкан обаче не е просто допълнително вещество, а и най-важният ендокринен орган. Рязкото сваляне на няколко килограма крие риск от нарушаване на баланса на хормоналната регулация на метаболизма.
2. Това е диета с ниско съдържание на въглехидрати. Въпреки това въглехидратите, заедно с белтъчините и мазнините, са важен компонент на диетата. Освен това въглехидратите са източник на енергия, която ежедневно използваме както за умствена, така и за физическа работа. В японската диета няма алтернативен източник на енергия под формата на мазнини.
3. Това е диета, при която по същество няма закуска, защото черното кафе или зеленчукът трудно могат да се нарекат закуска. Закуската обаче е основното хранене, чрез което си набавяме всички необходими хранителни компоненти (белтъчини, мазнини и въглехидрати), за да функционираме адекватно през първата половина на деня.
4. Всяка диета, основаваща се на ограничения, не отчита правилата на хранителното поведение и здравословното хранене. Впоследствие това води до факта, че се задейства класическият механизъм йо-йо: "отслабнах по време на диета - напълнях след диетата".
Това не я прави по-различна от други диети, които нямат разумна обосновка: общото между тях е, че претендират за сваляне на 10 кг за седмица и не отчитат здравните последици от загубата на тегло.
Най-добре е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да спазвате японска диета. Можете да опитате тази храна, ако нямате противопоказания: бременни жени, кърмачки, чернодробни и бъбречни заболявания, гастрит и язва не трябва да се прехвърлят на такава строга диета.
Ако все пак решите да я опитате, ето менюто на японската диета по дни:
Първи ден
- Закуска: черно кафе (винаги без мляко и захар).
- Обяд: 2 твърдо сварени яйца, салата с варено зеле (обличайте зеленчуковите салати с растително масло) и чаша доматен сок.
- Вечеря: 250 г варена или пържена риба.
Втори ден
- Закуска: черно кафе и парче ръжен хляб.
- Обяд: 250 г варена или пържена риба и салата с варено зеле.
- Вечеря: 100 г варено говеждо месо и чаша кефир.
Трети ден
- Закуска: черно кафе и парче ръжен хляб.
- Обяд: една голяма тиквичка, изпържена в растително масло.
- Вечеря: 2 твърдо сварени яйца, 200 г несолено варено говеждо месо и салата от сурово зеле.
Четвърти ден
- Закуска: черно кафе.
- Обяд: салата с 1 яйце, 3 моркова и 15 г сирене.
- Вечеря: 200 г плодове.
Ден пети
- Закуска: настъргани моркови с лимонов сок.
- Обяд: 200 г варена или пържена риба и чаша доматен сок.
- Вечеря: 200 г всякакви плодове.
Шести ден
- Закуска: черно кафе.
- Обяд: 400 г несолено и варено пилешко месо с малко салата с прясно зеле и моркови.
- Вечеря: 2 твърдо сварени яйца и пресни моркови.
Седми ден
- Закуска: чай.
- Обяд: 200 г несолено варено говеждо месо и 200 г плодове.
- Някоя от предишните вечери.
Осми ден
- Закуска: черно кафе.
- Обяд: 500 г варено несолено пилешко месо и салата от моркови и зеле.
- Вечеря: пресни моркови и 2 варени яйца.
Девети ден
- Закуска: настърган морков с лимонов сок.
- Обяд: 200 г варена или пържена риба и чаша доматен сок.
- Вечеря: 200 г плодове (или салата).
Десети ден
- Закуска: черно кафе.
- Обяд: 3 варени моркова, 1 варено яйце и 50 г сирене.
- Вечеря: 200 г плодове.
Единадесети ден
- Закуска: черно кафе и парче ръжен хляб.
- Обяд: една голяма тиква, изпържена в растително масло.
- Вечеря: 200 г варено несолено говеждо месо, 2 твърдо сварени яйца и салата с прясно зеле.
Ден дванадесети
- Закуска: черно кафе и парче ръжен хляб.
- Обяд: 200 г варена или пържена риба със салата от прясно зеле.
- Вечеря: 100 г варено несолено говеждо месо и чаша кисело мляко.
Ден тринадесети
- Закуска: черно кафе.
- Обяд: 2 варени яйца, малко варено зеле и чаша доматен сок.
- Вечеря: 200 г варена или пържена риба.
Четиринадесети ден
- Закуска: черно кафе.
- Обяд: 200 г варена или пържена риба и салата с прясно зеле.
- Вечеря: 200 г варено говеждо месо и чаша кефир.
„Според мен диетата е плашеща", казва привърженикът на здравословното хранене Яна Степанова. – „Тя не е оправдана по никакви хранителни съображения“. Ето нейното мнение:
На първо място трябва да се отбележи, че местните жители в Япония не консумират млечни продукти. Ето защо присъствието на кефир в менюто предизвиква много въпроси. Между другото, той може да предизвика ферментация и хормонален дисбаланс в човешкия организъм, както и кожни обриви и подуване.
След като живях в Япония повече от две години, аз, напротив, изключих млечните продукти от менюто си и преминах към вегетарианство. Диетата на японците обикновено се състои от зеленчуци, ферментирали продукти (напр. тофу и темпе), зърнени храни и само 1-2% риба. Те почти никога не ядат месо.
Със сигурност много хора знаят за японския остров Окинава. Забележително е, че 99% от местните жители са вегетарианци. Месото и млечните продукти са силно киселинни. Ето защо диетите и здравословните хранителни навици не могат да предполагат тяхната консумация.
Тази диета предписва само черно кафе за закуска. Имайте предвид, че хората, които пропускат закуската, са склонни да наддават на тегло. Закуската е в основата на един здравословен и продуктивен ден. По-добре е да пропуснете вечерята, отколкото да пропуснете закуската. Освен това японците изобщо не пият черно кафе, като предпочитат напитката матча и зеления чай.
Що се отнася до вечерята, в Япония почти никога не ядат пилешко месо. Разбира се, в японската кухня (особено в ресторантите) има например пиле терияки. То обаче не е основна част от ежедневната ви диета, особено в днешния свят, в който вече е известно, че пилешкото месо е силно хормонално, натоварено с антибиотици, които объркват хормоналната система и причиняват сериозни здравословни проблеми.