Автор
Антония Дамянова

Анджелина Джоли за жените в Афганистан: Има надежда!

Година след като талибаните в Афганистан сe върнаха на власт след 20 години война, животът на жените отново стана същински ад. Безжалостният религиозен режим на ислямското фундаменталистко движение в страната ограничи до крайна степен правата на представителките на женския пол там, което доведе до поредица от смели мирни протести. Въпреки наложената забрана и напук на заплахите от страна на талибаните.

На 15 август миналата година радикалните ислямисти превзеха столицата Кабул. Тогава светът видя шокиращите кадри как хиляди афганистанци се опитваха да избягат от настъпващите в столицата талибани. За милионите афганистанци, които нямаха късмета да напуснат страната навреме, животът се промени тотално. С това опасенията, че масовото изтегляне на американски войници ще бъде катализатор за напредъка на радикалните ислямисти, се потвърди.



На жените бе наложено да покриват лицата си на обществени места, а на момичетата след пети клас бе забранено да ходят на училище. Сред забранените практики за жени се оказа и спортът, а на фона на всичко това днес всички те биват изправяни пред тежки избори ежедневно, като например да продават дъщерите си за съпруги.

Макар и редки, последваха протести на жените, всеки от които талибаните разпръскваха със сила. Протести, които продължават и до днес. Само преди дни в афганистанската столица около 40 жени скандираха за "хляб, работа и свобода" и носеха плакат с надпис "15 август е черен ден", преди талибаните да ги разпръснат със стрелба в небето.



Ограничаващият правата на жените режим на талибаните предизвика отзвук по цял свят, в това число и сред редица знаменитости, които изразиха недоволството си от случващото се с жените в Афганистан и призоваха света към действие. Сред тях бе и актрисата Анджелина Джоли, която отбеляза годишнината с емоционална статия за списание „Тайм“.

В нея звездата от „Господарката на злото“ разказа историята на млада афганистанска жена, която е била напът да сбъдне голямата си мечта да стане лекар, преди талибаните да се върнат на власт и да лишат нея и сестрите ѝ от правото им на образование.



„Само за една нощ те и още 14 милиона жени и момичета в Афганистан загубиха правото си да посещават училище и университет. Загубиха правото си да работят и да се придвижват свободно“, пише Джоли в статията.

Последните няколко години, преди завръщането на талибаните, Анджелина определя като „ярка светлина“ в живота на жените в азиатската държава.

„Дъщерите на Афганистан са изключително силни, издръжливи и находчиви“, посочи още Анджелина. „В историята на Афганистан е имало много тъмни моменти. Но съм сигурна, че това не е последната глава. Мечтата за плуралистичен Афганистан, отворен за всички, може и да е далечна надежда в момента, но е възможна. Това не е краят“, споделя надеждата си за промяна актрисата, която от 2001 г. е и пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН и отявлен защитник на правата на жените по света.

Четете още: Афганистан, където момчетата не знаят имената на майките си. Погребват ги без надпис. И не оставят следи