Автор
Ива Петрова

Аристократизъм без синя кръв: Тези правила от етикета ще ви направят кралска особа

Не е задължително и не е по вкуса и възможностите на всеки спазването на утвърдените правила на етикецията. Особено в тези разпуснати в много направления нрави към настоящия момент.

Но има жени и мъже, които въпреки масовото опростачване, искат да излъчват с поведението си аристократизъм, без във вените им да тече синя кръв. Спазването на правилата по-долу е въпрос на избор и на вътрешна потребност.



МЪЖЪТ НИКОГА не носи чантата на дамата. И взема женско палто само, за да го занесе до гардероба.

ЧАДЪРЪТ НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ИЗСЪХВА ОТВОРЕН - нито в офиса, нито на парти. Той трябва да бъде сгънат и поставен в специална стойка или окачен.

ЧАНТАТА НЕ МОЖЕ да бъде поставяна на коленете или на масата. Малка елегантна чантичка, може да се постави на масата, обемната чанта може да се окачи на облегалката на стола или да се постави на пода, ако няма специален стол (има такива в някои ресторанти). Куфарчето се поставя на пода.



ЦЕЛОФАНОВИТЕ И НАЙЛОНОВИ ОПАКОВКИ се носят само при връщане от супермаркета, същото се отнася и за марковите торби от бутици. Носенето им по-късно за други цели със себе си като чанти е признак на лош вкус.

ДРЕХИ ЗА ВКЪЩИ са панталон и пуловер, които са удобни, но изглеждат прилично. Халатът, пижамата са предназначени само, за да достигнете до банята сутрин, а вечер - от банята до спалнята.

ОТ МОМЕНТА, в който ДЕТЕТО се настани в отделна стая, свикнете да чукате, когато отивате при него. Тогава то ще прави същото, преди да влезе в спалнята ви.

ЖЕНАТА МОЖЕ да не сваля шапката и ръкавиците си на закрито.



ОБЩИЯТ БРОЙ НА БИЖУТАТА според международния протокол не трябва да надвишава 13 артикула, като в бройката се включват бижутерските копчета. Пръстен не се носи върху ръкавици, но върху ръкавиците е разрешена гривна. Колкото по-тъмно е навън, толкова накитите могат да бъдат по-скъпи. Преди диамантите се смятаха за вечерно украшение само за омъжени дами, но напоследък стана позволено да се носят диаманти през деня. За младо момиче обеци с диамант от около 0,25 карата са напълно подходящи.

ПРАВИЛА ЗА ПЛАЩАНЕ на поръчка в ресторант: Ако кажете фразата: „Каня ви“, това означава, че вие плащате. Ако една жена покани бизнес партньор на ресторант, тя плаща. Друга формулировка: "Хайде да отидем на ресторант" - в този случай всеки плаща за себе си и само, ако мъжът сам предложи да плати за жената, тя може да се съгласи.

МЪЖЪТ ВИНАГИ влиза първи в асансьора, но пръв излиза този, който е най-близо до вратата.

В АВТОМОБИЛА най-престижното място се счита зад шофьора, то е заето от жена, до нея сяда мъж, който при излизане от колата държи вратата и подава ръка на дамата. Ако шофира мъж, също е за предпочитане жена да седне зад него. Въпреки това, където и да седите, мъжът трябва да ви отвори и да ви помогне да излезете. Напоследък в бизнес етикета мъжете все по-често нарушават тази норма, използвайки мотото на феминистките: „В бизнеса няма жени и мъже“.

ДА ГОВОРИШ НА ВИСОК ГЛАС, че си на диета, е лоша идея. Освен това е невъзможно под този предлог да откажете ястия, предложени от гостоприемна домакиня. Не забравяйте да похвалите нейните кулинарни таланти. Трябва да се справите по подобен начин и с алкохола. Защо не можеш да пиеш си е твой проблем. Поискайте сухо бяло вино и отпийте символично.

ТЕМИ ТАБУ за малки разговори: политика, религия, здраве, пари. Неуместен въпрос: „Боже, каква рокля! Колко плати?" Как да реагираме? Усмихнете се сладко: "Това е подарък!" След това сменете темата на разговора.



Правила на етикета - всеки човек трябва да знае основното. НА ВСЕКИ, навършил 12 години, му си полага обръщение на „вие”. Отвратително е да слушаш как нашият "елит" се обръща на "ти" към сервитьорите или шофьорите и не само към тях. Изключение е, ако сте връстници или близки приятели.

ОБСЪЖДАНЕТО НА ОТСЪСТВАЩИТЕ, тоест простото клюкарстване, е неприемливо. Не е позволено да се говори лошо за близки, по-специално да се обсъждат съпрузите, както е обичайно у нас. Ако мъжът ти е лош, защо не се разведеш с него?

Четете още: Мъдра и хитра: Двата цитата на Меган, които ѝ донесоха триумф в кралското семейство