Автор
Весела Георгиева

Безстрашната Райна Княгиня - революционер и майка, жена, посветила живота си на доброто дело

Райна Футекова или Райна Княгиня е родена на 18 януари 1856 г. в Панагюрище в дома на свещеник. Рожденото ѝ име е Райкя, като са известни няколко документа, които доказват този факт. Става известна с името Райна след завръщането си от Русия.

В ученическите си години Райна Футекова е избрана от българската общност сред панагюрските ученички да продължи образованието си в Старозагорското девическо училище на издръжка на общината.

View post on Instagram
 

Започва да се сближава с революционните среди, когато Георги Бенковски я кани на едно от заседанията на Панагюрския комитет. На него Райна Княгиня е натоварена с изключително отговорна задача – да ушие знамето на панагюрските въстаници.

Градът бил център на Четвърти революционен окръг на Априлското въстание, затова и местните дейци се нуждаели от крепител на духа. На 22 април 1876 г., когато е осветено знамето, Райна Княгиня му пришива специално изработени за него пискюли.

Самата Райна носи знамето на шествието в Панагюрище, където Поп Груйо и други свещеници го освещават тържествено. Именно след този ден учителката получава прозвището Райна Княгиня.

Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев (Баненеца) по образец на лъвчето, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа "Свобода или смърт", в долния край има и 2 букви - "П" и "О" (за "Панагюрски окръг").

Априлското въстание е жестоко потушено. Бащата на Райна Княгиня е убит пред очите ѝ. Самата тя е заловена от турците. Прекарва доста време по турските затвори.

View post on Instagram
 

Пловдивският мютесарафин Хамид паша нарежда: "Донесете стол на княгинята" и се обръща към нея с думите: "...Знаем, че си ушила знамето, но кажи ни кой ти нареди това". Тя смело отговаря: "Моята съвест на българка, моето национално чувство ме накара да вляза в редовете на въстаниците и да ушия знамето".

На въпроса идвал ли е при нея Бенковски, тя отговаря: "Не е дохождал".

Райна прекарва цели три месеца в затвора болна, съсипана от бой, унизена... Освободена е благодарение на намесата на чужди дипломати, видни граждани, както и на самия Макгахан.

Изпратена е в Русия със съдействието на Найден Геров, където учи за акушерка. Участва в т.нар. Дамски благотворителен комитет и благодарение на нея, 32 български сирачета получават образование.

След освобождението се завръща в родината си и се заема с преподаване, този път в град Търново. Омъжва се за Васил Дипчев. Имат петима синове. Райна осиновява и момиче - Гина.

View post on Instagram
 

През 1898 г. Васил Дипчев е избран за народен представител и семейството се премества в София. Той умира скоро вследствие от политическо преследване и побой в Черната джамия, а Райна остава с 3 невръстни деца, най-голямото от които е на 13 години. Работи предимно в кварталите Орландовци и Малашевци. Поддържа тесни връзки с Венета Ботева, вдовицата на Христо Ботев.

Въпреки влошеното си здраве, рано починалия съпруг и децата, тя неуморно акушира безплатно на бедните жени, а благодарение на акуширането в семействата на дипломати и други по-богати и знатни хора, успява да издейства построяването на Майчин дом в София – сегашният Национален център по трансфузионна хематология. Майчин дом продължава да носи близката до него градинка на булевард „Христо Ботев“, малко преди Централна гара София.

View post on Instagram
 

Райна работи като акушерка в София, предимно в квартал Орландовци, където днес има читалище, кръстено на нея.

Умира от туберкулоза, в голяма бедност, на 29 юли 1917 г., на 61-годишна възраст.

На 2 май 2006 г. е открит неин паметник, близо до родната ѝ къща в град Панагюрище, на площада срещу църквата „Свети Георги.“