Автор
Роси Кацарова

Един топмодел на 50 - възходът и падението на Кейт Мос

Днес Кейт Мос навършва 50 години. Няма как да не подчертаем, че тя е не просто известна манекенка и фотомодел, а символ на цяла епоха в модния бизнес. Кейт е преживяла какво ли не – възходи и падения, няколко бурни връзки и проблеми с алкохола и наркотиците.

В тази статия ще ви разкажем историята на успеха на модната икона.

Млада и зелена

Както често се случва, Кейт Мос станала фотомодел случайно. Израснала в не особено благополучно семейство в малко градче недалеч от Лондон. Баща й изоставил жена си и двете си дъщери, когато бъдещата звезда била още малко момиченце. За да издържа децата си, майката на Мос работила като сервитьорка. Много скоро обаче младата Кейт започнала да изкарва прехраната на семейството.

Веднъж майката на Мос решила да събере пари и да заведе децата на почивка на Бахамите. Пътят на връщане минавал през летището в Ню Йорк, където семейството чакало транзитен полет до Великобритания. Именно там Кейт била забелязана от Сара Дъглас, служителка на една от американските агенции за модели.

В края на 80-те години и началото на 90-те на върха на модата били топ-модели с външност на богини като Наоми Кембъл, Синди Крофорд и Клаудия Шифър. Кейт изобщо не приличала на тези идеални жени. На 14 години Мос била много слабо момиче с изразително лице, излизащо много извън рамките на общоприетите стандарти за красота. Не била висока, но пък можела да се похвали с хубави дълги крака и крехка фигура. Сара Дъглас дала на момичето визитката си с молба да се обади. Така Кейт уговорила първата си фотосесия, снимките от която сега се продават на търга Bloomsbury.

„Не бях най-красивото момиче в класа. Нямах гърди, имах къси крака и грозни зъби. Със сигурност не се мислех за добър „материал“ за фотомодел“, разказва по-късно Мос в едно интервю.

Още на първата фотосесия Кейт демонстрира прочутия си изразителен поглед. Пътят ѝ към славата обаче едва започва. Начинаещата манекенка се мести да живее в Лондон, където се запознава с други като нея – симпатични провинциални момичета, опитващи се да покорят върховете на модния бизнес. Животът ѝ тръгва на бързи обороти – тя живее с известния фотограф Марио Соренти, започва да пие много, да взима наркотици и да ходи по партита, докато кариерата ѝ върви не особено добре.

Най-важният договор в живота си Мос сключва през 1990 г., когато известната марка Calvin Klein ѝ предлага работа. Резултатът е просто зашеметяващ – Кейт взима хонорар от 4 млн. долара и получава редица предложения от различни марки и агенции. За няколко години Мос, все още увлечена по вредните си навици, се превръща в истинска звезда. Всички модни къщи и козметични фирми искат да работят с момичето с извънземно излъчване.

О, Джони!

По същото време Кейт се запознава и с мъжа на мечтите си – младия актьор Джони Деп, който тогава бил необвързан и крайно привлекателен. През този период от живота си Мос се усмихва постоянно, тъй като е влюбена до уши! След фотосесиите и модните дефилета хубавицата бърза да се види с любимия си.

Впрочем Деп по онова време споделя увлечението ѝ по шумните партита и папараците имат възможността често да снимат звездната двойка в не особено трезво състояние. Тази любовна връзка продължава четири години, влюбените се разделят, когато емоционалните сблъсъци между двамата стават просто непоносими. Според друга версия именно тогава Джони е срещнал бъдещата майка на децата си Ванеса Паради и е скъсал с Кейт по телефона.

Раздялата им е драматична, може да се напише цяла книга за нея. Кейт изпада в толкова дълбока депресия, че ѝ се налага да постъпи на лечение в психиатрична клиника. Тогава Деп като истински джентълмен решава да направи щедър жест и да подари на бившата си любима автомобил, който докарва до диспансера.

Чак десет години по-късно Мос споделя какво е преживяла през този период. „Постоянно сънувах кошмари. А колко сълзи пролях само – плачех няколко години след тази раздяла...“, разказва моделът.

Освен това звездата признава: „Вярвах му на всяка дума, на всичко, което казваше. Когато го питах какво да направя, той ми даваше съвети, които винаги следвах“.

След раздялата с Деп Кейт се впуска в безразсъден живот. Има поредица неуспешни връзки, които приключват също толкова бързо, колкото започват. През този период Мос ражда дъщеря на издателя Джеферсън Хек, но по онова време манекенката далеч не е примерна майка.

Отнема ѝ няколко години да излекува разбитото си сърце и да се върне пълноценно към работата.

Секс, наркотици и Пийт Дохърти

Кариерата на Кейт е в разцвет, звездата се снима за кориците на Harper's Bazaar и Vogue, получава предложение да стане рекламно лице на козметиката на Dior и покани за участие в модните ревюта на много водещи модни къщи. Междувременно Мос продължава да се забавлява през свободното си време.

Вече преживяла раздялата си с Джони Деп, Кейт си намира нова „беля“ в лицето на британския музикант Пийт Дохърти – хулиган, наркоман и страшен чаровник. Ролята на приятелка на рок-звезда допада на Мос – двамата с Пийт изглеждат като хармонична двойка, демонстрираща „кокаинов шик“. Кейт посещава всички концерти и фестивали и изглежда щастлива и весела... През 2005 г. обаче зависимостта ѝ от наркотици, която издава разсеяният ѝ поглед, става общоизвестен факт – папараци я снимат как взима кокаин. Жестокият моден бранш бойкотира звездата – много марки, притеснени за репутацията си, прекъсват договорите си с Кейт.

Не ѝ остава друго освен да постъпи в специализирана клиника и да започне дълга и трудна борба със зависимостта си. Заедно с наркотиците Мос решава да зареже и Дохърти, който е покрусен от раздялата. В едно интервю той казва: „Обичам я с цялото си сърце. Харесва ми начина, по който ходи и по който говори. Обичам частите на тялото й. Обичам ума ѝ!“.

Но след кратко колебание Кейт все пак решава да сложи край на тази безумна връзка. След лечението звездата се връща към модния бизнес, обърнал ѝ гръб в най-трудния момент. По онова време я подкрепят приятелите ѝ Стела Макартни и Джон Галиано. Няколко години по-късно Мос връща услугата на моделиера – през 2011 г. всички обръщат гръб на Галиано, но тя решава да се омъжи с негова рокля.

Време да улегнеш

Изчистила репутацията си след „кокаиновия скандал“, Кейт продължава да води доста свободен начин на живот, но се старае да не рискува здравето си повече. Впрочем жълтата преса продължава да пуска ужасни слухове за звездата – например че взима хероин и страда от анорексия.

Кейт се опитва да обори тези слухове до ден днешен. „Никога не съм взимала хероин! Приписваха ми такава зависимост, защото много обичах грима в стил smokey eyes. Да, имах проблеми с храненето и бях много слаба. Но не защото съм спазвала диети. Просто работният ми график беше такъв, че не ми оставаше време да ям! На фотосесии предлагат ужасна храна, при полет в самолет менюто също е непоносимо... Не се хранех добре, но никога не съм страдала от анорексия“.

Независимо от слуховете Мос получава редица предложения за работа, превръщайки се в своеобразен символ на епохата. При това тя не пренебрегва по-достъпни марки и с удоволствие рекламира дрехите на Mango и козметиката на Rimmel. Междувременно работи за Dior, става рекламно лице на парфюма Chanel... По-лесно е да изброим фирмите, които никога не са искали да работят с Кейт, отколкото да представим списъка на всичките марки, сключвали договор с нея.

Мос получава признание и в сферата на изкуството. През 2006 г. британският скулптор Марк Куин създава бронзова скулптура, наречена Sphinx, която изобразява манекенката в сложна йога-поза. По-късно художникът отлива образа на манекенката от злато.

След година Кейт се запознава с рок-музиканта Джейми Хийнс. Знаем, че тя винаги е харесвала щури рокаджии. Хийнс обаче, за разлика от Дохърти, не превръща Мос в наркоманка. Вместо това й предлага брак. През юли 2011 г. двамата организират сватбено тържество в Лондон. Кейт се омъжва с прекрасна рокля, създадена от Галиано. Звездата е заобиколена от любими хора – своя съпруг и дъщеря си Лила. От щура бунтарка се превръща в примерна съпруга.

След сватбата манекенката, радвала преди таблоидите с постоянни скандали, видимо уляга. Ако някой я вижда да пие, то тя винаги е в компанията на мъжа си Джейми, който грижливо я придържа за ръката. За съжаление към днешна дата Кейт и Джейми не са заедно, а името на красавицата често е замесено с тези на далеч по-млади от нея богаташки наследници като 28-годишния Николай и 18-годишния Джейк Къртис.

Кейт вече е на 46 години, но все така има прекрасна младежка фигура и неповторим изразителен поглед, снима се почти гола за Versace и радва читателите на мъжки списания със свои снимки. Междувременно се проявява и като дизайнер – Мос вече е разработила колекция чанти за Longchamp, линия бижута за Fred и дори асортимент от калъфи за смартфони и таблети.

Четете още: 45-годишната Кейт Мос по бански: Не ѝ пука от целулита